Πάτρα: Ιατροδικαστής αναφέρει ποιες ουσίες ανιχνεύονται μετά την ταφή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μίλησε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου όσο αφορά την υπόθεση την Ρούλας Πισπιρίγκου στην Ελλάδα.

Η κ. Ζαγγελίδου κληθείσα να σχολιάσει πως γίνεται δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις να βγάζουν διαφορετικά συμπεράσματα για το ίδιο γεγονός, ανέφερε πως υπάρχει μια διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται και μετά εκδίδεται ένα πόρισμα το οποίο αφορά συνήθως τα αίτια θανάτου.

«Οι περιπτώσεις για να αλλάξει η αιτία θανάτου είναι σπανιότατες και στην περίπτωση αυτή για την οποία συζητούμε,

οι αιτίες θανάτου για τα δύο πρώτα παιδάκια αφορούσαν τις συγκεκριμένες συνθήκες και την συγκεκριμένη γνώση που είχαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν φαντάζομαι η συνάδελφος στο πρώτο περιστατικό γνώριζε ότι η μητέρα ζητούσε συνεχώς μονόκλινα δωμάτια ή ρωτούσε για κάμερες τότε φαντάζομαι ότι αν η πληροφόρηση ήταν αυτή τότε και με άλλο μάτι βλέπεις κάποια πράγματα και κάποια γεγονότα», σημείωσε.

Σχολιάζοντας αν θεωρεί ότι θα ανοίξει ο φάκελος ξανά των δύο άλλων παιδιών, η ιατροδικαστής σημείωσε ότι οι φάκελοι των δύο παιδιών έχουν ήδη ανατεθεί σε έμπειρους ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς στην Ελλάδα. Δύο εισαγγελείς αυτή την στιγμή ασχολούνται με τις δύο αυτές υποθέσεις και αυτό στην συνέχεια θα έλεγχο όλων των εξετάσεων που έχουν προηγηθεί για τα παιδιά αυτά και πιθανότατα ότι καινούργιες εξετάσεις απαιτηθούν.

Όσο αφορά το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρεθούν οι εξωγενείς ουσίες σε ένα οργανισμό, η κ. Ζαγγελίδου είπε πως οι ιατροδικαστικές τοξικολογικές αναλύσεις αφορούν συγκεκριμένες ουσίες γιατί κάθε ουσία η οποία υπάρχει γύρω μας είναι δυνητικά τοξική, ακόμη και το νερό είναι τοξικό εάν κάποιος πιεί 15 λίτρα. Σε μια τοξικολογική ανάλυση την οποία ζητά ένας γιατρός από το τοξικολογικό εργαστήριο δεν μπορεί να ζητήσει όλα τα φάρμακα που υπάρχουν στον κόσμο. Θα προσανατολίσει την έρευνα εκεί που θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Άρα λοιπόν οι τοξικολογικές αναλύσεις είναι στοχευμένες υπό την έννοια ότι γνωρίζουμε κάποια πράγματα από το ιστορικό του κάθε περιστατικού και βλέπουμε κάποια άλλη παθολογική κατάσταση ή βίαιη κατάσταση κατά την διάρκεια της νεκροτομής και ζητούμε και κάποιες εξετάσεις, κάποιες καινούργιες ουσίες οι οποίες πιστεύουμε ότι πιθανότατα να ανευρεθούν. Όπως καταλαβαίνεται αυτή είναι η στοχευμένη τοξικολογική και δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε όλες τις ουσίες του κόσμου.  

Κληθείσα να σχολιάσει αν περάσουν κάποια χρόνια αυτά τα αποτυπώματα ουσίας μπορούν να ανιχνευθούν η κ. Ζαγγελίδου σημείωσε ότι κάποιοι ιστοί οι οποίοι παραμένουν και οι οποίοι εξετάζονται για κάποιες τοξικές ουσίες. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες ουσίες όπως τα βαριά μέταλλα όπως το αρσενικό για παράδειγμα παραμένουν στα οστά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης υπάρχουν μελέτες οι οποίες αφορούν ηρεμιστικά φάρμακα οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι και 2-3 χρόνια μετά τον θάνατο.

Όσο αφορά την κεταμίνη, η ιατροδικαστής είπε πως είναι ένα φάρμακο το οποίο εν γένει χρησιμοποιείται κυρίως από κτηνιάτρους και το χρησιμοποιούν στις αναισθησίες των ζώων. Στην ιατρική χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την νάρκωση για μικρό χρονικό διάστημα παιδιών και πλέον υπάρχουν καινούργια ηρεμιστικά φάρμακα που ήρθαν και κατέλαβαν την θέση της. Υπάρχει βέβαια στα νοσοκομεία αλλά είναι ένα φάρμακο που κατ΄ ουσία είναι αναισθητικό και λόγο των χαρακτηριστικών του χρησιμοποιήθηκε και πολύ από την παράνομη αγορά.

«Για την κεταμίνη όπως και για πολλά φάρμακα ο χρόνος θανάτου εξαρτάτε και από τον τρόπο χρήσης. Εφόσον μία ουσία τοποθετηθείς τον οργανισμό ενδοφλέβια θα δράσει πολύ γρήγορα, αν τοποθετηθεί ενδομυϊκά λίγο πιο αργά και αν χορηγηθεί από το στόμα λίγο αργότερα. Όλες οι ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στην αναισθησία είναι δυνητικά κατασταλτικά φάρμακα για τον οργανισμό και σε μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν θάνατο», τόνισε.

Κλείνοντας η κ. Ζαγγελίδου ανέφερε ότι στην Ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε 5-6 παρόμοια περιστατικά με παιδάκια. Προς το παρόν ας μην βιαστούμε, μέχρι στιγμής για την συγκεκριμένη κυρία μιλάμε για ένα θάνατο. Οπωσδήποτε είναι ένα περιστατικό το οποίο σοκάρει και μόνο που αφορά παιδικό θάνατο, τώρα το τι συνέχει θα πάρει θα το δούμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιατροδικαστής, ΒΙΝΤΕΟ,iatrodikastis, vinteo