Ισραήλ: Διαδήλωση μπροστά από την Κνεσέτ - Μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα το πρωί προς το κοινοβούλιο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας, το οποίο εκτιμούν ότι πλήττει τη δημοκρατία, λίγες ώρες πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση επί του κειμένου.

Περίπου στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Κνεσέτ, ενώ χιλιάδες άλλοι κατευθύνονταν προς τα εκεί κρατώντας ισραηλινές

σημαίες. Οργανώσεις είχαν στήσει πανό που έγραφαν «υπουργός εγκλήματος», ενώ ένα άλλο ζητούσε να σπάσουν «τα τείχη της δικτατορίας». Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «το Ισραήλ δεν είναι δικτατορία».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς το κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ και έχει στρέψει μέρος της κοινής γνώμης εναντίον του.

Στο Τελ Αβίβ γίνονται διαδηλώσεις κάθε Σάββατο βράδυ, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι για να καταγγείλουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και εν γένει την πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ.

Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τεράστια κινητοποίηση μπροστά από την Κνεσέτ την ώρα που η νομοπαρασκευαστική επιτροπή άρχιζε να εξετάζει κάποια άρθρα του νομοσχεδίου.

«Κρίσιμη δοκιμασία»

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί να ακυρώνει με απλή πλειοψηφία κάποιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Προτείνει επίσης αλλαγές στη διαδικασία διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των νομικών συμβούλων των υπουργείων.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των βουλευτών και του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ο πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του θεωρούν πολιτικοποιημένο.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι θα περιορίσει τη δικαστική εξουσία προς όφελος της πολιτικής και θα θέσει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Χθες Κυριακή το βράδυ ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, το αξίωμα του οποίου είναι κυρίως τιμητικό, εξέφρασε τις ανησυχίες του για «το τι συμβαίνει στην ισραηλινή κοινωνία».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη δοκιμασία. Βλέπω τον διχασμό και το ρήγμα μεταξύ μας, που γίνονται ολοένα και πιο βαθιοί και επώδυνοι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: https://www.sigmalive.com/news/international/1070158/italia-nees-proeidopoiiseis-gia-ksirasia-sti-xora-anydro-xeimona

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα