Η συμβολή της θρησκείας για ειρήνη στην Κύπρο

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι θρησκείες να δημιουργήσουν προοπτικές ειρήνης στην Κύπρο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες σε διάλεξη στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα το κύριο μάθημα που έχουν αντλήσει οι θρησκευτικοί ηγέτες, κατά τη διάρκεια του Θρησκευτικού Διαλόγου, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, είναι ότι όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματα ο ένας του άλλου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική εμπιστοσύνη στις κοινότητες τους για να ενισχύσουν

την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Αυτό είναι το βασικό μάθημα που έχει αντληθεί από το θρησκευτικό διάλογο και το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες διενέξεις, ανέφερε ο εκ των πρωτεργατών του Θρησκευτικού Διαλόγου στην Κύπρο Peter Weiderud.

Όπως τόνισε ο κ. Weiderud «Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου έχουν μάθει ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουν αποτελέσματα σε μια κατάσταση διένεξης, αν το μόνο που πράττουν είναι να ανταποκρίνονται στις δικές τους εθνικές ανάγκες».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «όταν συζητούν ο ένας με τον άλλο και αντιμετωπίζουν βασικές ανησυχίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε μπορούν να βασιστούν σε διεθνή υποστήριξη για τα αιτήματά τους».

«Και όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματα ο ένας του άλλου, τότε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική εμπιστοσύνη στις κοινότητες τους για να ενισχύσουν την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα