Η πίεση στην Τουρκία, για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων

Η Κύπρος δεν δέχεται πιέσεις στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών ως προς το πλαίσιο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ακόμα όμως και για την παραχώρηση κατάργησης των θεωρήσεων από πλευράς ΕΕ.

Ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Πρωτόκολλο

της Άγκυρας παραμένει απαρέγκλιτη προϋπόθεση για το άνοιγμα παγωμένων κεφαλαίων και τα 72 προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και η ισότιμη μεταχείριση των κρατών μελών) αποτελούν ορθή απαίτηση που θέτει η ίδια η ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της βίζας. Απέρριψε δε πληροφορίες για γερμανικές παραινέσεις, σημείωσε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν πολύ καλές και πως ο Πρόεδρος τώρα θα μεταβεί στο ΕΛΚ για να ενημερώσει τους ομολόγους του.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι “η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη” και τόνισε ότι “Η έναρξη συζήτησης ανοίγματος των όποιων ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν την Τουρκία και έχουν παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας όπως αυτές καταγράφονται είτε στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 είτε στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας”.

“Άρα το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τι θα γίνει δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία”, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Τόνισε δε για μία ακόμη φορά ότι “εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο ούτε τίποτα λιγότερο. Ζητάμε την εκπλήρωση από πλευράς της Τουρκίας των υποχρεώσεων της”.

“Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι θέσεις μας γίνονται απόλυτα κατανοητές,” σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα