Η πρώτη συνέντευξη του Κύπριου του ISIS: Θα μας εξαφανίσουν

Οι δύο τζιχαντιστές, ένας εκ των οποίων με κυπριακή καταγωγή, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται σε κουρδικές φυλακές, εμφανίστηκαν αμετανόητοι στην πρώτη τους συνέντευξη, ενώ εξαπέλυσαν πυρά εναντίον ΗΠΑ και Βρετανία, κατηγορώντας τις για υποκρισία.

Διαβάστε επίσης:

Σε φυλακή «κολαστήριο» ο Κύπριος του ISIS;Ανεπιθύμητος σε ΗΒ

Πώς έγινε τζιχαντιστής ο Κύπριος- Ο ρόλος της γυναίκας του

Οι δύο ταυτοποιήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ο Αλεξάντα Κότεϊ, με καταγωγή από την Γκάνα και την Κύπρο,

και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ. Ανήκαν σε μια ομάδα με την ονομασία The Beatles, εξαιτίας της βρετανικής τους προφοράς.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη σύλληψη τους στο Associated Press (AP) στην κουρδική φυλακή, επανειλημμένα αρνήθηκαν ότι ανήκαν στην οργάνωση του ISIS, έχοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο μυαλό μια μελλοντική δίκη. Μάλιστα, εξέφρασαν τους φόβους τους ότι θα «εξαφανιστούν» μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποσύρει τις υπηκοότητές τους.

Να αναφερθεί ότι ο Κότεϊ, η μητέρα του οποίου είναι Κύπρια, ριζοσπαστικοποιήθηκε γύρω στα 20 του ενώ μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Οι δύο άντρες πιάστηκαν τον Ιανουάριο στην ανατολική Συρία από Κούρδους μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού κράτους. Η κράτηση τους δημιούργησε θέμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το πού θα έπρεπε να δικαστούν οι πολίτες που είχαν ενταχθεί στον ISIS, μετά τις πιέσεις των Κούρδων η Δύση να αναλάβει τις ευθύνες της γι αυτούς.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις εκτελέσεις των αιχμαλώτων που διέπραξαν, ανέφεραν ότι ήταν λάθος αλλά για λόγους τακτικής.

Συγκεκριμένα ο Κύπριος ανέφερε: «Πολλοί στον ISIS είχαν διαφωνήσει με τις εκτελέσεις, με την έννοια ότι είχαμε περισσότερο συμφέρον ένα τους κρατούσαμε ως πολιτικούς κρατούμενους. Δεν είδα κανένα πλεονέκτημα στο να τους σκοτώνουμε. Ήταν κάτι λυπηρό».

Συνέχισε κατηγορώντας τις δυτικές κυβερνήσεις για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι μερικοί κρατούμενοι είχαν ανταλλαχθεί με λύτρα.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του AP ο Κύπριος συχνά έκανε αστεία, όταν ρωτήθηκε εάν ο αρχηγός του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ήταν ζωντανός απάντησε ότι κάποιοι άνθρωπο πιστεύουν ότι ο Έλβις ποτέ δεν πέθανε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κότεϊ ανέφερε ότι δεν συμφωνούσε με όλα όσα έκανε. Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεση του στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, αφού δεν τις επιτρέπει το Ισλάμ. Την ίδια στιγμή όμως αρνήθηκε ότι ο ISIS ήταν ξακουστός για τη βαρβαρότητά του.

Εν τω μεταξύ το ζήτημα της τύχης τους ακόμα απασχολεί τις δυτικές χώρες, με τις ΗΠΑ να πιέζουν οι τζιχαντιστές να δικαστούν στις χώρες από τις οποίες κατάγοντας. Από την άλλη το Λονδίνο όμως δεν θα ήθελε επ' ουδενί οι δύο αιχμάλωτοι - που κατηγορούνται ότι ήταν οι φύλακες και οι δήμιοι περίπου είκοσι ομήρων των τζιχαντιστών που εντέλει αποκεφαλίστηκαν, ανάμεσά τους και δυτικών, όπως οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ και ο Αμερικανός εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Πίτερ Κάσιγκ, να επιστρέψουν στο βρετανικό έδαφος.

Πάντως, πρώην κρατούμενοι και οικογένειες των θυμάτων τους πιέζουν για μια δίκαιη δίκη, είτε στις ΗΠΑ είτε στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι το να τους κλείσουν στη φυλακή του Guantanamo θα αναζωπυρώσει περαιτέρω τον ριζοσπαστισμό.

Ο Κύπριος ανέφερε στο AP ότι οι δυτικές χώρες δεν εφαρμόζουν τους ίδιους τους τους νόμους. «Που είναι τώρα (οι νόμοι) ή τους εφαρμόζουν μόνο όταν τους συμφέρει Είναι πολύ υποκριτές», συμπληρώνει.

Σχολιάζει την απόσυρση της υπηκοότητας του από τη Βρετανία, αναφέροντας ότι το βρίσκει παράξενο. Συγκεκριμένα είπε: «Γεννήθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχω μια κόρη εκεί και δεν θα έφευγα από τη χώρα μου για περισσότερο από τρεις μήνες εάν δεν πήγαινα στη Συρία».

Μάλιστα ανέφερε ότι το Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μια λογική λύση για τη δίκη του.

Interview: Captured IS 'Beatles' pair hit out at losing UK citizenship, describing the decision as "illegal"

Full story here: https://t.co/FCCW046SQu pic.twitter.com/tWf4t5et6O

Sky News (@SkyNews) March 31, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα