Η Οικιακή Οικονομία / Αγωγή Υγείας ζει!

Προς πείσμα των καιρών και αρκετών που εποφθαλμιούν, η Οικιακή Οικονομία/Αγωγή Υγείας ζει!

Είναι αποδεκτό, απ’ όλους (τουλάχιστον πάνω απ’ το τραπέζι) πως ο σκοπός του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση των γνώσεων, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να εισαχθούν σε κάποιο Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αλλά και η διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών που θα τους βοηθήσουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Έρευνες έδειξαν πως η μεγιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια, τόσο του μαθησιακού όσο και του κοινωνικού και συναισθηματικού τομέα. Αν θέλουμε, δηλαδή,

να στοχεύσουμε στην πρόοδο των παιδιών μας, πρέπει να δουλέψουμε ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στο γνωστικό τους επίπεδο.

Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει ότι δουλεύουμε προς όφελος των μαθητών; Όλοι διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για το μέλλον των παιδιών. Φυσικά! Όλοι μέχρι τη στιγμή που το προσωπικό, συγγενικό, κλαδικό, συνδικαλιστικό, κομματικό συμφέρον μπει μπροστά και τότε κάτω απ’ το τραπέζι αρχίσει ο μεγάλος χορός.

Πριν πέντε χρόνια, τα νέα αναλυτικά προγράμματα της Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας άρχισαν να αλλάζουν, σπαταλήθηκαν εργατοώρες, ώρες ελεύθερου προσωπικού χρόνου, χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, καθηγητές/τριες επιμορφώθηκαν, διαμόρφωσαν εκ νέου το υλικό τους, ακαδημαϊκοί και πολιτεία υπερθεμάτιζαν τις αλλαγές και κάτι άρχισε ν’ αλλάζει, σ’ αυτό που ονομάζουμε «Ανθρωπιστική Παιδεία». Η τελευταία αξιολόγηση της προηγούμενης Επιστημονικής Επιτροπής για τ’ αναλυτικά προγράμματα (2013) τονίζε πως «…η εισαγωγή του Προγράμματος Σπουδών της Αγωγής Υγείας αποτελεί σημαντική καινοτομία του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος … η εκτίμηση των κριτών είναι πολύ θετική για το πρόγραμμα σπουδών…».

Σήμερα η πρόταση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα υποστηρίζει την αύξηση του διδακτικού χρόνου σε γνωστικά αντικείμενα μαθησιακού τομέα και αφαιρεί χρόνο από μαθήματα κοινωνικού τομέα. Η επιστροφή στο παρελθόν εν έτη 2015 βαφτίζεται «εκσυγχρονισμός». Μαθήματα που προάγουν την ενεργητική συμμετοχή, τη δημιουργικότητα, την καλλιέργεια του κοινωνικο-συναισθηματικού εαυτού των μαθητών περιθωριοποιούνται και αφήνονται να σβήσουν από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Παραποιημένα στοιχεία της μελέτης του ΟΟΣΑ (2014) γίνονται σημαία στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Τι άλλαξε από το 2013 μέχρι σήμερα; Ποιους εξυπηρετεί η επιστροφή στη μάθηση «κονσέρβα»;

Και όλα αυτά όχι προς όφελος των μαθητών, κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι! Το όφελος είναι αλλού και το γνωρίζουμε όλοι καλά! Η ατεκμηρίωτη επιστημονικά και παραποιημένη βιβλιογραφικά πρόταση των ολίγων «σοφών» βρίσκει εμάς, τους πολλούς «αδαείς», αντίθετους. Προσβάλλει την νοημοσύνη μας και την επαγγελματική μας οντότητα. Γίναμε παιδαγωγοί όχι για να γεμίζουμε τρύπες σα γραμματειακό προσωπικό των διαφόρων Υπουργείων, όπως ο ίδιος ο Υπουργός διαμήνυσε για τους μόνιμους που μένουν απ’ έξω (για τους συμβασιούχους, ούτε λόγος- η Τρόικα θα τρίβει τα χέρια της).

Για μας το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας δεν μπορεί να σβήσει στο βωμό του καιροσκοπισμού και των εκ των έσω συμφερόντων. Για μας η Οικιακή Οικονομία/Αγωγή Υγείας ΖΕΙ! Ζει μέσα στα μάτια των μαθητών μας, που διψούν για νέα γνώση, σε θέματα που θα τους δώσουν λύσεις σε καθημερινά τους προβλήματα (διατροφή, εφηβεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη βίας, ανθρώπινες σχέσεις, ενδυνάμωση εαυτού).

Ζει μέσα στις καρδιές των καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας, που τόσα χρόνια αφουγκράζονται τις ανάγκες των μαθητών/τριών τους και ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους, συμβάλλοντας στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, βελτιώνοντάς τα παιδιά πρωτίστως ως ανθρώπους.

Αυτή είναι η Ανθρωπιστική Παιδεία που στηρίζουμε και υπηρετούμε εμείς οι μάχιμοι παιδαγωγοί και όχι αυτή που, τόσο σθεναρά και ανυστερόβουλα(;), η Πρόταση Νέου(;) Ωρολογίου Προγράμματος παρουσιάζει.

Η Ελισάβετ Μαρούδα είναι εκπαιδευτικός Μέσης

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα