Εντείνονται οι πιέσεις

Για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα
Σήμερα συνέρχεται το Eurogroup Working Group, το οποίο θα συζητήσει την εξέλιξη του διαλόγου ανάμεσα σε ελληνικές Αρχές και Θεσμούς

Εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι πιέσεις προς την Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες η Εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί,

Ανίκα Μπράιτχαρτ, μπορεί μεν να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών Αρχών, εντούτοις δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου.

Η σχετική δήλωση έγινε όταν ερωτήθηκε η κ. Μπράιτχαρτ, εάν το Brussels Group ετοιμάζει γραπτή έκθεση προόδου για την Ελλάδα, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Πρόσθεσε, δε, πως σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup Working Group (EWG) που θα συνεδριάσει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και το Eurogroup στη Ρίγα θα αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών Αρχών το τελευταίο διάστημα.

Προειδοποιήσεις Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ
Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φτάσει σε στάδιο στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει σύντομη θετική κατάληξη. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιένη, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα». Επείγει, πρόσθεσε, «να υπάρξει κατάληξη σ’ αυτό το θέμα προς αμοιβαίο όφελος». «Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερεις ή πέντε μέρες, αλλά δεν έχουν ωριμάσει σε επίπεδο, στο οποίο να μπορεί να υπάρξει μια σύντομη κατάληξη», είπε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι αναμένει από την Αθήνα και τους πιστωτές της να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία κατά τις επόμενες εβδομάδες και ότι είναι προς το συμφέρον την Ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα λεφτά για την Ελλάδα «αρχίζουν να τελειώνουν». Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της, εάν θέλει να παραμείνει στο νομισματικό μπλοκ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ «δεν αποτελεί επιλογή. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα υπάρξει μια πολύ επικίνδυνη αστάθεια στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως σύνολο να αποφύγει κάτι τέτοιο», είπε.

Περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου
Εξάλλου, αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε χθες πως πλέον για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία προθεσμία και αυτή είναι της 30ής Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και εμπλοκή στις συνομιλίες του Brussels Group που γίνονται στο Παρίσι και ότι στη Ρίγα θα επιβεβαιωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, πως δεν έχει νόημα να τίθενται προθεσμίες.

Στο σημερινό Euroworking Group, οι εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς για την πορεία των συνομιλιών, ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είπε πως σε κανένα κράτος-μέλος δεν υπάρχει ακριβής κεντρική εικόνα για τα ταμειακά διαθέσιμα αποθέματα.

Κι άλλο κούρεμα ελληνικών ομολόγων;
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοίμασε πρόταση για αύξηση της απομείωσης των τίτλων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως εξασφάλιση για να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα, μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο είδηση του Bloomberg, με πηγές πρόσωπα που γνωρίζουν τις συζητήσεις στην ΕΚΤ

. «Αυξάνοντας το κούρεμα, ο ΕΚΤ μειώνει την αξία των εξασφαλίσεων και κατά συνέπεια το ύψος του ELA που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται πως το μέτρο δεν έχει συζητηθεί επισήμως στο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής. Πάντως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ερωτήθηκε επί του συγκεκριμένου θέματος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα