Μαίνεται η αντιπαράθεση

Την ώρα που το ψηφισθέν πλαίσιο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τρόικας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατακεραύνωσε χθες όσα κόμματα δεν ψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ενώ η ΕΔΕΚ τα κάλεσε σε δημόσια συζήτηση

Την ώρα που οι αλλαγές που επέφεραν την τελευταία στιγμή ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επί του πλαισίου αφερεγγυότητας βρίσκονται στο μικροσκόπιο

της Τρόικας για εξέταση, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το περιεχόμενό του. Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή με τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα του κράτους, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τρόικα να μην εγκρίνει τις αλλαγές που προστέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων πριν από την ψήφισή του από τη Βουλή το περασμένο Σάββατο.

Δεν κατάλαβαν…
«Το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, όπως έχει διαμορφωθεί με τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, προστατεύει την πρώτη κατοικία, είτε κάποιος είναι βιώσιμος είτε είναι μη βιώσιμος δανειολήπτης, εάν αυτή η κατοικία έχει αξία κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ. Επομένως δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις για την πρώτη κατοικία», τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα θετικά του πλαισίου. «Όσοι επικρίνουν και μηδενίζουν το πολυνομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, είτε δεν το έχουν διαβάσει -ή αν το έχουν διαβάσει, δεν το έχουν κατανοήσει-, είτε εξωθούνται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες», πρόσθεσε.

Όπως είπε, μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας επιτυγχάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Προστατεύονται οι πτωχεύσαντες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα μπορούν να αποκατασταθούν σε τρία χρόνια και να μην χρωστούν τα ποσά που τους οδήγησαν στην πτώχευση, σε αντίθεση με το τι γινόταν προηγουμένως.
- Προστατεύονται οι πολίτες και όχι οι τράπεζες.
- Για πρώτη φορά δανειολήπτης μπορεί να οδηγήσει την τράπεζα στο δικαστήριο και να την αναγκάσει με το «έτσι θέλω» να αναδιαρθρώσει το χρέος του.

«Εμείς πετύχαμε όλα αυτά»
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε περαιτέρω πως «εμείς, πετύχαμε όλα αυτά. Εμείς τα βάλαμε με τις τράπεζες. Εμείς απαιτήσαμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Εμείς πετύχαμε βελτιώσεις και τροπολογίες, τις οποίες αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί.

Εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας» και διερωτήθηκε «αυτοί που ψήφισαν τον Νόμο των εκποιήσεων αλλά καταψήφισαν τον Νόμο Προστασίας, ποιους ακριβώς προστάτευσαν; Αυτοί που καταψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ταυτίστηκαν με τις Τράπεζες, τι ακριβώς ήθελαν να πετύχουν; Μήπως να αφήσουν τους δανειολήπτες χωρίς καμία απολύτως προστασία, να τους καταστήσουν εύκολο στόχο των τραπεζών ή να τους στερήσουν όπλα που μπορούν να διασώσουν την περιουσία τους;», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη αντίδραση που μπορεί να υπάρξει από πλευράς Τρόικας για τις αλλαγές που προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν την τελευταία στιγμή δήλωσε: «Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι να κατανοήσουν ότι ως κόμματα θέλουμε να προστατεύσουμε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες δανειοληπτών και θεωρούμε ότι το πλαίσιο, ως έχει διαμορφωθεί, είναι σίγουρα, κάτω από τις συνθήκες τις οποίες βιώνει το τραπεζικό σύστημα, η καλύτερη δυνατή προστασία που μπορούμε να δώσουμε στους δανειολήπτες».

Σκόπιμη σύγχυση
Εξάλλου, η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της απευθύνει δημόσια πρόσκληση για δημόσια συζήτηση σε όσα κόμματα καταψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. «Μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τη σύγχυση που σκόπιμα επιχειρείται να δημιουργηθεί στον λαό, αναφορικά με την αξία του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα, που ψηφίστηκε το Σάββατο από τη Βουλή και το οποίο προστατεύει σε κάποιο βαθμό τους πολίτες από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, η ΕΔΕΚ προσκαλεί οποιοδήποτε από αυτούς που ψήφισαν το νομοσχέδιο των εκποιήσεων τον Σεπτέμβριο του 2014 και διαφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας σε δημόσια συζήτηση και απευθύνουμε έκκληση προς τα μέσα ενημέρωσης να την καλύψουν», ανέφερε.

Χαιρετίζει κι η ΟΕΒ
Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, σημειώνοντας πως η ψήφισή του, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Κύπρου από τους διεθνείς μας πιστωτές. «Με την ενέργεια αυτή, φαίνεται να επαναφέρονται σε τροχιά βασικοί στόχοι που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να δρομολογηθούν λόγω της πολύμηνης αναστολής του προγράμματος: Η έξοδος στις αγορές, η βελτίωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων και η προώθηση της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε.

«Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της αφερεγγυότητας αποτελεί ακόμα ένα θετικό βήμα στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επενεργήσει θετικά στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών από Κύπριους και ξένους επενδυτές. Φυσικά, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εκληφθεί ότι με τη συγκεκριμένη επιτυχία η δύσκολη και επίπονη προσπάθεια των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και της εξυγίανσης σταματά ή έχει ολοκληρωθεί.

Αντίθετα, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να θέτουμε γερές και υγιείς βάσεις για ανάκαμψη και επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά προόδου και ευημερίας. Προσδοκία της ΟΕΒ είναι και η υπεύθυνη στάση των τραπεζών και όλων των εμπλεκόμενων για ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς», καταλήγει η ΟΕΒ.

Ο χρόνος θα δείξει
ΣΕ αντίθεση με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που επισημαίνουν τα θετικά του πλαισίου αφερεγγυότητας, η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της υποδεικνύει πως ο χρόνος θα δείξει τελικά ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες και ποιανού τα συμφέροντα προασπίζεται η κάθε πολιτική δύναμη. «Είναι άξιον απορίας, γιατί αυτοί που υπερψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και άνοιξαν με την ψήφο τους την πόρτα για τον νόμο των εκποιήσεων, αισθάνονται τόσο έντονα την ανάγκη να δικαιολογηθούν.

Επειδή πολλά λέγονται περί λαϊκισμού και υπευθυνότητας ως προς τη στάση που κράτησε η κάθε πολιτική δύναμη στην ψηφοφορία για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ως Συμμαχία Πολιτών σημειώνουμε τα εξής:
1. Πώς γίνεται οι Εμπορικές Τράπεζες να χαιρετίζουν την υπερψήφιση του πλαισίου, όταν υποτίθεται ότι αυτά τα Νομοσχέδια τις πλήττουν, προστατεύοντας τους οφειλέτες;

2. Πώς γίνεται να πανηγυρίζει μαζί τους ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει ως ευαγγέλιο το Μνημόνιο της Τρόικας; Μήπως θεωρούν ότι το Μνημόνιο έγινε για να προστατεύσει τους οφειλέτες;

3. Γιατί αυτά τα κόμματα, που τόσο νοιάζονται για τους οφειλέτες, καταψήφισαν την Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για κούρεμα των δανείων κατά την αναδιάρθρωση, μέχρι του ποσού που η Τράπεζα θα εξασφάλιζε αν προχωρούσε σε καταναγκαστική πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου; Μήπως την έκριναν υπερβολικά προστατευτική για τους οφειλέτες;

4. Αφού κόπτονται τόσο για τους οφειλέτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και για το ενδεχόμενο να βρεθούν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές σε τουρκικά χέρια, γιατί διατηρούν σε αναστολή την πρόνοια του Νόμου που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε, με την οποία απαγορεύει στις τράπεζες την πώληση δανείων;».

Keywords
Τυχαία Θέματα