Θα ληφθούν πέντε καταθέσεις

Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας για τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου
Ο δικηγόρος Μιχάλης Παπαπέτρου, μιλώντας στο «Σίγμα», χαρακτήρισε «νομικό πραξικόπημα» τη διεξαγωγή της έρευνας από την Αστυνομία

Τη διερεύνηση των καταγγελιών του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, καθώς και άλλων προσώπων, συνεχίζει η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, αφότου εξέτασαν την πολυσέλιδη κατάθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έχουν ετοιμάσει μια προκαταρκτική

λίστα που περιλαμβάνει συνολικά πέντε ονόματα προσώπων, από τα οποία αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις. Δεν αποκλείεται, μετά και τη λήψη των εν λόγω καταθέσεων να κριθεί δικαιολογημένη η λήψη περαιτέρω καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, οι ανακριτές αξιολογούν τα διάφορα έγγραφα που παραχώρησε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος θεωρεί πως με αυτά ενισχύονται τα όσα καταγγέλλει. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, υπό τη μορφή παραχώρησης πληροφοριών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην δικαστικός έχει ετοιμάσει πόρισμα, που διαπιστώνει πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έχει διαπράξει τα αδικήματα δεκασμού και δωροληψίας.

Δεν θα ληφθεί κατάθεση από τον Κώστα Κληρίδη
Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στη «Σημερινή», η Αστυνομία δεν προτίθεται να λάβει κατάθεση από τον Κώστα Κληρίδη, ασχέτως αν αυτός περιλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα. Ο κ. Ερωτοκρίτου, σε πολύωρη κατάθεση που έδωσε την περασμένη βδομάδα κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, τον Γενικό Εισαγγελέα για δεκασμό και αθέμιτο χειρισμό της υπόθεσης της εταιρείας Providencia. Η Αστυνομία ουσιαστικά καλείται να εντοπίσει επαρκή στοιχεία και μαρτυρίες, εάν αυτά υπάρχουν, που να στοιχειοθετούν τα όσα καταγγέλλει ο κ. Ερωτοκρίτου.

Στην πρώτη τοποθέτησή του επί της έρευνας εναντίον του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε προχθές στη «Σ» πως θα χειριστεί τη διερεύνηση «με τρόπο δίκαιο, όπως νομίζω ότι πρέπει, πλησιέστερο στο Σύνταγμα, έχοντας επίγνωση της ιδιάζουσας περίπτωσης». Ο Κώστας Κληρίδης θεωρεί τις καταγγελίες εναντίον του από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ως προπέτασμα καπνού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επικείμενή δίωξή του για δεκασμό και δωροληψία, βάσει του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου προχωρεί κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η καταχώριση κατηγορητηρίου εναντίον του στο δικαστήριο.

Δεν έχουν κριθεί οι καταγγελίες
«Θέλω να καταστεί σαφές ότι η επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα δεν στάληκε, επειδή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχει κριθεί το βάσιμο των καταγγελιών, απλώς στάληκε για σκοπούς ενδιάμεσης ενημέρωσης, στο πλαίσιο της στενής και αγαστής συνεργασίας που έχει ο Αρχηγός με τον Γενικό Εισαγγελέα», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. Η εν λόγω υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και ιδιάζουσα για την Αστυνομία, καθώς, βάσει του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας επιλαμβάνεται όλων των ποινικών υποθέσεων της Αστυνομίας από το στάδιο της διερεύνησής τους μέχρι το στάδιο της αποπεράτωσής τους στο δικαστήριο.

«Νομικό πραξικόπημα» η έρευνα
Σε ενημερωτική επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με την έναρξη της έρευνας εναντίον του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου μίλησε «για νομικό κενό» που αφορά τον Κώστα Κληρίδη, «το οποίο θα πρέπει υπερπηδηθεί, ώστε η υπόθεση να προωθηθεί απρόσκοπτα». Έγκριτοι νομικοί, μιλώντας χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», εξέφρασαν την άποψη πως δεν υπάρχει νομικό κενό στην παρούσα υπόθεση.

Ο νομικός Μιχάλης Παπαπέτρου κατέθεσε την άποψη πως δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό. «Ασφαλέστατα, όταν ένας πολίτης υποβάλλει ένα παράπονο στην Αστυνομία, τότε είναι καθήκον της να το διερευνήσει, εφόσον φυσικά υπάρχουν ενδείξεις και περιστάσεις που καθιστούν βάσιμη τη διεξαγωγή της έρευνας. Από εκεί και πέρα τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο ή όχι την έχει ο Γενικός Εισαγγελέας», επισήμανε.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε «νομικό πραξικόπημα» τη διεξαγωγή έρευνας από την Αστυνομία «πίσω από την πλάτη του Εισαγγελέα», αφ' ης στιγμής ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ως αρμόδιο όργανο, βάσει του Συντάγματος, πως δεν υφίστανται λόγοι για διεξαγωγή άλλης έρευνας, πέραν αυτής που ολοκλήρωσε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής. Ο Κώστας Κληρίδης είχε δηλώσει πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου μπορεί να εγείρει τα όσα καταγγέλλει ενώπιον του δικαστηρίου, στο οποίο αναμένεται να κατηγορηθεί με βάση το πόρισμα Καλλή. Ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης συμφώνησε πως δεν υπάρχει κανένα νομικό κενό στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Σίγουρα αυτά που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι ευχάριστα, πλην όμως υπάρχουν οι νομικές λύσεις», ανέφερε.

«Αδιανόητη η μη παραίτηση Ρίκκου»
«Είναι αδιανόητο ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου δεν έχει ακόμη υποβάλει την παραίτησή του, όπως αδιανόητο είναι το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του Αρχηγού της Αστυνομίας, ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «φυσικά και θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου εναντίον του κ. Κληρίδη.

Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που αυτές οι καταγγελίες έχουν υποβληθεί δεν μπορούν να μην εξεταστούν, αλλά έχουμε ένα επίσημο πόρισμα από τη μία, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής Καλλή, και από την άλλη τις καταγγελίες ενός κατηγορούμενου σε μια ποινική υπόθεση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ζημιωμένη η δικαιοσύνη»
ΜΙΛΩΝΤΑΣ χθες βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο του «Σίγμα» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε ότι η μόνη ζημιωμένη από την όλη κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία είναι η δικαιοσύνη. Σημείωσε πως η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου είναι ξεκάθαρη. «Όταν αρχίσουν δικαστικές διαδικασίες κανείς δεν επεμβαίνει. Υπάρχει ένα πόρισμα από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, επομένως τι συζητούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να διερευνηθούν και οι καταγγελίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στην Αστυνομία. Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την άποψη πως το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή θα έπρεπε να δοθεί στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα