Η ΚΣΣΕ αποστέλλει παρατηρητές για τις εκλογές στην Τουρκία

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποστέλλει αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 33 μέλη της, για να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μια αντιπροσωπεία της Συνέλευσης επισκέφτηκε ήδη την Άγκυρα, υπό την Ουκρανή βουλευτή Olena Sotnyk, όπου είχε διήμερες επαφές με αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένου του γραφείου

του ΟΑΣΕ, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπροσώπους κομμάτων, δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΚΟ. Επίσης, είχε επαφές με αξιωματούχους του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διακύβευμα των εκλογών στην Τουρκία καθιστά ακόμη πιο σημαντική την προσπάθεια των τουρκικών αρχών να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, με διαφανείς διαδικασίες, που συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.

Όλοι οι συνομιλητές στην Τουρκία, προστίθεται, υπογράμμισαν τον κρίσιμο χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, με την οποία θεσμοθετείται η μετάβαση από το κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ, οι έξι υποψήφιοι που κατέρχονται στις προεδρικές εκλογές, «θα προσφέρουν μια γνήσια και πλουραλιστική επιλογή στους ψηφοφόρους».

Ταυτόχρονα, εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί μικρός αριθμός γυναικών στις λίστες των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Η αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ εξέφρασε, πάντως, την απογοήτευσή της, διότι παρά τις εκτεταμένες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, δεν αντιμετωπίστηκαν οι ανησυχίες της Συνέλευσης και του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένου του εκλογικού ορίου του 10%, που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία σημειώνει, παράλληλα, τις σημαντικές τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, οι οποίες υιοθετήθηκαν μόλις ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ, δεν συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας αλλά και τη συνήθη πρακτική σε προηγούμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ακόμη, αναφέρεται ότι αριθμός συνομιλητών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ουσία της νέας εκλογικής νομοθεσίας, η οποία, όπως είπαν, αποδυναμώνει τις δικλείδες ασφαλείας και τη διαφάνεια, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο ανάμιξης της εκτελεστικής εξουσίας στη διοίκηση της εκλογικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, ως ιδιαίτερα προβληματικές χαρακτηρίζονται οι πρόνοιες για την εγκυρότητα μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων, η μεταφορά και συγχώνευση καλπών για λόγους ασφαλείας, αλλά και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά κέντρα.

Ακόμη, αναφέρεται ότι πολλοί συνομιλητές υπογράμμισαν πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας και τις συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων, επηρεάζουν αρνητικά το εκλογικό περιβάλλον και περιορίζουν την διεξαγωγή του αναγκαίου δημοκρατικού διαλόγου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, τέλος, οι ανησυχίες που εκφράστηκαν και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αδυναμία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω της προφυλάκισης του υποψηφίου του, αλλά και θέματα που άπτονται της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα