Η Επ. Θεσμών θα ζητήσει ενημέρωση για τη λίστα Λαγκάρντ

Ενημέρωση για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ θα ζητήσει από τους αρμόδιους η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με βουλευτές να μην αποκλείουν τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η λίστα.

Σε δηλώσεις στη Βουλή μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και ερωτηθείς εάν η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να δημοσιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΕΔΕΚ

Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι«αν προκύψει τέτοιο ζήτημα από τη συζήτηση, η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης».

«Είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «αφορά πράξεις συμπολιτών μας, είτε είναι νομικά είτε είναι φυσικά πρόσωπα, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν το στοιχείο του κατακριτέου ενόψει του τι συνέβηκε στον τόπο μας και το πρώτο πράγμα που ζητά η κοινωνία είναι να υπάρξει κατ` αρχήν ενημέρωση των αντιπροσώπων της και στη συνέχεια μια αποτελεσματική και θεσμικά σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος».

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού μίλησε για «εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει ενημέρωση, τονίζοντας πως ο ΔΗΣΥ πάντοτε ήταν υπέρ της διαφάνειας.

«Η διακίνηση κεφαλαίων στην ΕΕ είναι νόμιμη και ήταν νόμιμη στον ουσιώδη χρόνο» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «αυτό το οποίο ψάχνουμε είναι παράνομες διακινήσεις χρήματος, που έχουν κερδηθεί με μη θεμιτό τρόπο, παράνομα κεφάλαια που δεν έτυχαν φορολόγησης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ψάχνουμε την παρανομία και δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ δεν ενδιαφέρεται μόνο για το ποιοι έχουν νόμιμα ή παράνομα λεφτά στην Ελβετία, αλλά και σε άλλους προορισμούς.

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο Άριστος Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ πάντα «σε σημείο παρεξηγήσεως» υπογράμμιζε την αναγκαιότητα για διαφάνεια σε τέτοιου είδους ζητήματα, πάντοτε όμως με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει χρήματα στο εξωτερικό είναι κατ` ανάγκην και αδικοπραγούντας. Την ίδια ώρα όμως από τη στιγμή που έχουμε θέσει επανειλημμένα θέμα ελέγχου της φορολόγησης αυτών των χρημάτων αν και εφόσον προκύπτουν ποινικά αδικήματα δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων» είπε.

Θα πρέπει, σημείωσε, να ελεγχθούν όλα αυτά τα ζητήματα τηρώντας τις ισορροπίες.

«Υπάρχουν κραυγαλέα ζητήματα και περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν και γι` αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, όμως πάντα υπό την αίρεση του σεβασμού των ανθρωπινών δικαιωμάτων των πολιτών» είπε.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να δημοσιοποιηθεί η λίστα, είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί αναλόγως της ενημέρωσης που θα έχει η Επιτροπή από τους αρμόδιους. «Αν οι ίδιοι εκτιμούν ότι χρειάζεται τροποποίηση νομοθεσίας ή αν εμείς κρίνουμε κάτι ανάλογο, θα το δούμε» είπε.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι πριν γίνουν τοποθετήσεις είναι καλό να ακουστούν όσα έχουν να πουν οι ιθύνοντες πάνω στο θέμα.

«Σίγουρα η Επιτροπή δεν έχει λόγο να συγκαλύψει κανένα, αντίθετα θέλουμε να είμαστε ανοικτοί, να ακούσουμε, να ερευνήσουμε και στο τέλος της ημέρας να δημοσιοποιήσουμε αυτά που κρίνουμε και νιώθουμε ότι αξίζει να ξέρει η κοινωνία ή ακόμα και να στιγματιστούν εκείνοι που δεν μετήλθαν τους πλέον σωστούς τρόπους σε σχέση με τη διαρροή αυτών των χρημάτων» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για το περιεχόμενο της λίστας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι πάντοτε ήταν υπέρμαχος της τροπολογίας νομοθεσιών οι οποίες θα υποβοηθήσουν στο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και να χυθεί άπλετο φως.

«Υπέρ της διαφάνειας και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα