Η AI θα μας οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα

Ο καθηγητής Geoffrey Hinton έχει κερδίσει το προσωνύμιο “νονός” της τεχνητής νοημοσύνης και πρόσφατα έκανε μία νέα πρόβλεψη για την εξέλιξη της AI. Θεωρεί πως επειδή η AI θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε πολλές κατηγορίες εργασίας, οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να καθιερώσουν ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα, έναν ελάχιστο μισθό δηλαδή που θα λαμβάνουν οι πολίτες ανεξαρτήτως από το αν εργάζονται ή όχι.

Φοβάται πως παρόλο που η AI θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τον πλούτο, τα

χρήματα θα καταλήξουν στους πλούσιους και όχι στους ανθρώπους που θα χάσουν την εργασία τους, δημιουργώντας μία κρίση στην κοινωνία.

 

Έτσι, προτείνει στις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα για την αποφυγή αυτής της κρίσης. Οι επικριτές αυτού του σχεδίου λένε πως κάτι τέτοιο θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος, θα μείωνε τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δε θα βοηθούσε απαραίτητα στο να εξαλειφθεί η φτώχια.

 

«Πιστεύω πως μέσα στα επόμενα 5 με 20 χρόνια από τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πως η AI θα αναλάβει τα πάντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία απειλή αφανισμού των ανθρώπων, επειδή θα έχουμε δημιουργήσει μία νοημοσύνη η οποία είναι απλά καλύτερη από τη βιολογική νοημοσύνη. Η AI θα μπορούσε να εξελιχθεί, να παρακινηθεί για να αναπαραχθεί και να αναπτύξει αυτόνομα το στόχο να αναλάβει τον έλεγχο. Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι πως μπορεί αυτόνομα να αποφασίσει να σκοτώσει ανθρώπους», σημειώνεται. 

Keywords
Τυχαία Θέματα