Γυναίκες πωλούνται αντί πινακίου φακής μέσω κατεχομένων

Όλο και πληθαίνουν οι γυναίκες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, οι οποίες διέρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων, θύματα κυκλωμάτων εμπορίας τα οποία απλώνουν πλοκάμια στην χώρα μας.

Αυτά επεσήμανε η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, αλλά και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA), η οποία μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πως δρουν τα κυκλώματα

Για συνέργεια κυκλωμάτων έκανε λόγο η κ.Σούπερμαν, η οποία ανέφερε

ότι τα εν λόγω κυκλώματα δρουν τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

Η κ.Σούπερμαν επεσήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την δράση των κυκλωμάτων αυτών στα κατεχόμενα, λόγω της έλλειψης συνεργασίας που υπάρχει.

«Έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι άτομα, ως επί το πλείστον αφρικανικής καταγωγής, έρχονται από τα κατεχόμενα» είπε η κ. Σούπερμαν, από χώρες όπως η Σομαλία, το Καμερούν και σε μικρότερο βαθμό η Νιγηρία. Πρόσθεσε ότι η διερεύνηση των υποθέσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της απουσίας μαρτυρικού υλικού, ενώ «δεν έχουμε κανένα πεδίο συνεργασίας, ούτε με τα κατεχόμενα ούτε με τις χώρες τους».

Προσθέτοντας, η κ.Σούπερμαν είπε ότι οι δύο βασικότερες μορφές εμπορίας στην Κύπρο αποσκοπούν στη σεξουαλική εκμετάλλευση, όπου τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, αλλά και στην εργασιακή εκμετάλλευση, όπου πλειοψηφούν οι άντρες.

Το φαινόμενο που πήρε διαστάσεις το 2016 υπάγεται στην κατηγορία «εμπορίας προσώπων με σκοπό τη διάπραξη άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων» και αφορά κατ` ουσίαν την τέλεση εικονικών γάμων, που διαπράχθηκαν κυρίως στα δημαρχεία Λευκωσίας και Αραδίππου. Τόσο στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όσο και στην τέλεση εικονικών γάμων, τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, με βασικότερες χώρες προέλευσης τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πρόσθεσε η κ. Σούπερμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα