H ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική

Υπό καθεστώς αποκλεισμού και προκατάληψης και ντροπής για την εικόνα τους, ζουν δεκάδες ασθενείς που υποφέρουν με την χρόνια πάθηση της ψωρίασης, αφού λόγω της φύσεως της ασθένειας οι γύρω τους αντιμετωπίζουν με ρατσισμό φοβούμενοι για μετάδοση της νόσου.

Η ψωρίαση είναι μια συχνή μη μεταδοτική, φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το πρωί στην διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών υγείας με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας “Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου,” δόθηκαν στοιχεία που αφορούν την ασθένεια και τους

τρόπους αντιμετώπισης της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκ μέρους της Novartis η δερματολόγος Μαρία Ζάουρα, η συχνότητα σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνεται ανάλογα με την εθνικότητα από 0% μέχρι και 7%. Στην Κύπρο αν και δεν υπάρχει αρχείο, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται γύρω στο 2-3%.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Η πιο συχνή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση η οποία αντιστοιχεί στο 90% των περιπτώσεων, η σταγονοειδής, των ονύχων, του τριχωτού της κεφαλής, η ανάστροφη, η εντοπισμένη φλυκταινώδης, η γενικευμένη φλυκταινώδης, το ψωριασικό ερυθρόδερμα και η ψωριακή αρθρίτιδα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως είπε η γιατρός να τερματιστεί η προκατάληψη έναντι των ασθενών τους οποίους η αισθητική εικόνα μπορεί να αποτρέψει από το να βρουν δουλειά η ακόμα και στην προσωπική τους ζωή.

Εξίσου σημαντικό είναι οι ασθενείς να οργανωθούν μέσω ενός Συνδέσμου για να μπορούν να διεκδικούν και να έχουν περισσότερα δικαιώματα.Η ψωρίαση αν και δεν θεραπεύεται μπορεί να αντιμετωπιστεί . Έχει ενταχθεί στις χρόνιες παθήσεις και για το λόγο αυτό οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα τους ακόμα και με συνταγογράφηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Για την ιστορία

Η ψωρίαση δεν έχει καμία σχέση με την λέπρα, την ψώρα ή άλλου είδους ασθένεια, δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο, και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πανάρχαια νόσος και έχουν εντοπιστεί ακόμα και μούμιες με ψωρίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα