Γιατί δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας; (vid)

Κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει, ούτε από τις ιδιωτικές εταιρίες αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασυνδεθεί ακτοπλοϊκά η Κύπρος με την Ελλάδα, σύμφωνα με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA, η κα Πηλείδου ανέφερε ότι το ζήτημα είναι στις προτεραιότητες της Κύπρου

εδώ και αρκετά χρόνια, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

«Αποταθήκαμε πρόσφατα και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αρμόδια Επίτροπο, ώστε να ζητήσουμε χρηματοδότηση. Επανειλημμένα έχουμε αποταθεί σε εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν την κυπριακή σημαία και ασχολούνται με θέματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης, με αίτημα όπως μελετήσουν και το ενδεχόμενο κάλυψης της Κύπρου», είπε.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η σύνδεση δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα με τα σημερινά δεδομένα, αποτρέπει τους Φορείς από την υλοποίηση του ενδεχομένου, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για χρήση της γραμμής, λόγω του χαμηλού κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

«Υπάρχει ένα κενό της τάξης των €5 εκ. ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με κάποια επιχορήγηση. Εξ ου και αποταθήκαμε στην Ε.Ε., η οποία μάς είπε ότι δεν πληρούμε τα κριτήρια για χρηματοδότηση, καθώς η Κύπρος δεν πληροί τα κριτήρια -ευτυχώς- ώστε να χαρακτηριστεί απομονωμένη χώρα», τόνισε, όπως συμβαίνει με κάποια νησιά της Ελλάδας.

Ερωτηθείσα κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους της Κύπρου να ασχοληθούν με το ναυτικό επάγγελμα, η κα Πηλείδου απάντησε ότι το Υφυπουργείο ενεπλάκη στη δημιουργία τριών ναυτικών σχολών οι οποίες ασχολούνται με τεχνικά ζητήματα, όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία και άλλα.

«Σίγουρα υπάρχουν και τα λιγότερο τεχνικά θέματα. Βλέπουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αρκετούς φοιτητές κι έχουμε ανοδική τάση στον αριθμό των φοιτητών των σχολών. Το 2019 θα αποφοιτήσουν και τα πρώτα άτομα από τη μια εκ των τριών σχολών», είπε, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο προσφέρει στήριξη, υποτροφίες και επιδοτήσεις.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Υφυπουργείο έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τυχόν ναυτικά ατυχήματα, αν και στο συγκεκριμένο ζήτημα εμπλέκονται αρκετά Υπουργεία και Υπηρεσίες, ενώ γίνονται συνεχώς συσκέψεις συντονισμού.

«Είμαστε σε αρκετά καλή θέση», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα