ΓΔ ΟΕΒ: Το Δημόσιο είναι ανυπεράσπιστο ως εργοδότης

Την άποψη ότι ο δημόσιος τομέας ως εργοδότης είναι «ανυπεράσπιστος» απέναντι στους υπαλλήλους του, με το ισοζύγιο δυνάμεων σε περίπτωση διαφωνιών να μην είναι ισάξια κατανεμημένο, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Αντωνίου ανέφερε ότι, ναι μεν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι κοινωνικοί φορείς και οι εργαζόμενοι συναίνεσαν στην αναπροσαρμογή ώστε να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, ωστόσο τώρα που τα πράγματα βελτιώθηκαν,

«χύσαμε το γάλα».

«Το σκέλος του δημοσίου ως εργοδότη είναι ανυπεράσπιστο. Το ισοζύγιο των δυνάμεων στις εργασιακές σχέσεις είναι σε βάρος του εργοδότη. Χρειάζεται σεβασμός, αλλά και ισότητα όπλων. Η σύγκρουση είναι μέρος του συστήματος, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι υγιής, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό».

Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης περί της κυπριακής ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κο Αντωνίου, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται από τις εκθέσεις του Διεθνούς Οικονομικού Forum του Νταβός στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα των Διοικητικών Συμβουλίων των κυπριακών επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης κι έχουμε καταρτίσει σχέδιο δράσης, ώστε να βελτιώσουμε και τα του οίκου μας. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 116η θέση επί συνόλου 137 χωρών», είπε.

Ερωτηθείς τι φταίει για την κακή αυτή κατάταξη, ο κος Αντωνίου απάντησε ότι εκείνο που ευθύνεται είναι το γεγονός πως οι επιχειρήσεις, σε ένα τεράστιο ποσοστό τους, είναι μικρές και μεσαίες, καθώς και η αίσθηση ότι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης, που συνήθως είναι και ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, έχει την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για να ασκήσει διοίκηση.

«Αυτό έχει να κάνει με τον οικογενειακό χαρακτήρα και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, αλλά δεν είναι κάτι που δεν φτιάχνεται. Με τις σωστές πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης που έχουμε φτιάξει, καθώς και με τα σχέδια δράσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε και αυτό τον τομέα», τόνισε, προσθέτοντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η συνολική κατάταξη της χώρας.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά επισήμανε ότι η κατάταξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι βασικότατο κριτήριο για την επιλογή του επενδυτικού προορισμού, καθώς τα κεφάλαια στην παγκόσμια αγορά τα οποία αναζητούν επενδυτικό προορισμό, εξετάζουν όλες τις παραμέτρους.

«Υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά κεφαλαίων και αναζητείται αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός. Η Κύπρος βελτιώνει τα δεδομένα της και μπορούμε να επικαλεστούμε ακόμα παραπάνω τους ρυθμούς μας. Η προσέλκυση των επενδύσεων δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου, για να νιώθουμε όμορφα. Παράγει θέσεις εργασίας και δημιουργεί αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, όπου μέσα σε πέντε χρόνια η χώρα έχει καταφέρει να ρίξει το ποσοστό της συνολικής ανεργίας από συνολικά το σχεδόν 17%, λίγο πιο πάνω από το 8%», τόνισε.

Πού πάμε καλά

Όπως είπε, σε λίγες εβδομάδες θα δημοσιευτεί η σχετική έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού forum του Νταβός για την ανταγωνιστικότητα των χωρών, τονίζοντας ότι η αμέσως προηγούμενη έκθεση εμφάνιζε την Κύπρο βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

«Το 2017, η Κύπρος είχε ανέβει κατά 19 βαθμίδες, από την 83η είχε πάει στην 64η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Από τους τομείς τους οποίους λαμβάνει υπ’ όψιν το forum, η Κύπρος κατατάσσεται για τους θεσμούς στην 51η θέση, για την αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων στην 25η θέση, στις υποδομές στην 30η θέση. Στον αντίποδα, η Κύπρος δεν βλέπει βελτίωση όσον αφορά στο μέγεθος της αγοράς σε σχέση με το ΑΕΠ, καθώς βρίσκεται στην 109η θέση», είπε, προσθέτοντας ότι η ΟΕΒ προωθεί μέτρα για την εξωστρέφεια της οικονομίας, τη στήριξη των επιχειρήσεων για δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα