Φωτίου:Η Τουρκία ευθύνεται για το άλυτο θέμα των αγνοούμενων

Η μη επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και η συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας, που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες τους, οφείλεται αποκλειστικά στη στάση της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Οι δηλώσεις έγιναν σε ομιλία στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Γεώργιου Κωστή. Η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε

σε δυο φάσεις το 2010 και το 2014, από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή του χωριού Καζάφανι.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως παρά τις προσπάθειές μας και των συγγενών των αγνοουμένων, η τύχη περίπου 1,000 αγνοουμένων μας παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη, προκαλώντας πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας.

Η Τουρκία, είπε, από το 1974 μέχρι και σήμερα, προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αναλώνει το χρόνο υποσκάπτοντας την κάθε προσπάθεια για επίτευξη ουσιαστικής προόδου. "Είναι η κατοχική δύναμη που αρνείται με περιφρόνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών", ανέφερε.

Ο Επίτροπος είπε ότι είναι η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός της που έχουν προβεί στην απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια της καταστροφής μαζικών χώρων ταφής Ελληνοκυπρίων και της μετακίνησης των οστών τους σε άγνωστους μέχρι σήμερα χώρους και είναι η Τουρκία που αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία για την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων αδελφών μας. Είναι η Τουρκία, συνέχισε, που αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής όπου τάφηκαν αγνοούμενοι μας μετά τις περισυλλογές από τα πεδία των μαχών.

"Ο κατάλογος των ευθυνών και υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης είναι βαρύς και ασήκωτος.Η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους. Χωρίς τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της ΔΕΑ φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης με τραγικές συνέπειες για την πλειοψηφία των οικογενειών", συνέχισε.

Ο κ. Φωτίου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη που εκπροσωπούνται στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, καθώς και τις χώρες που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους, να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμπεριφερθεί επιτέλους υπεύθυνα και να παραιτηθεί από την τακτική της απάνθρωπης περιφρόνησης πανανθρώπινων αρχών και αξιών, όπως και των αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων.

"Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μας πείθει ότι έχει επιλέξει να είναι μέλος της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Η στάση της μας προβληματίζει, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε από την προσπάθεια και το ιερό μας χρέος να εργαστούμε μέσα και έξω από την Κύπρο για τη διερεύνηση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας", πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα