Καλημέρα φτώχεια!

Τον περασμένο Γενάρη (26/1/2016) κατέθεσα ερώτηση μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Κυβέρνηση αν την έχουν απασχολήσει τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με το εισοδηματικό χάσμα που καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες της Κύπρου και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη μείωση του εν λόγω εισοδηματικού χάσματος.

Η απάντηση – που

ήρθε τρεις μήνες μετά – από το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι «Μια από τις βασικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της απότομης αύξησης της ανεργίας ήταν και η αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία μετά την κρίση είναι λογικό να παρουσιάζει κάποια επιδείνωση».

Στη συνέχεια η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών παρουσιάζει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή, όπως π.χ. το ΕΕΕ κ.ο.κ. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων http://www.parliament.cy).

Το περίεργο είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην πρώτη επαφή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για τον δείκτη άνισης κατανομής του εισοδήματος, είπε ότι αυτός δεν είναι ενδεικτικός της ανάπτυξης και της ευημερίας μιας χώρας. Για παράδειγμα, φαντάζομαι – είπε – η Ελβετία θα έχει δείκτη άνισης κατανομής μεγαλύτερο από την Κύπρο γιατί υπάρχει πολύς συσσωρευμένος πλούτος στα χέρια ολίγων. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η μεσαία τάξη δυστυχεί», είπε ο Υπουργός. Απλά υπάρχουν πολλοί που είναι πολύ πλούσιοι στη χώρα, άρα η χώρα ευημερεί.

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μας.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού μια ομάδα από «επιστήμονες» του Πανεπιστημίου Κύπρου έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο και το έθεσαν ενώπιον των υποψηφίων. Μία από τις ερωτήσεις έλεγε: «είστε υπέρ της ανάπτυξης, ακόμα κι αν αυξάνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων;».

Έχω την υποψία ότι ο Υπουργός Οικονομικών μας, θα απαντούσε μονομιάς «ναι». Εγώ λέγω «όχι» γιατί ανάπτυξη που δεν συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία, για μένα δεν είναι ανάπτυξη.

Για την ιστορία, το 2009 μόλις το 23% των Κυπρίων κινδύνευε από τη φτώχεια, ενώ το 2014 το ποσοστό έφτασε το 28%. Άρα αυξήθηκε σημαντικά η φτώχεια στη χώρα μας (μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση 24.5%). Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση και η Βουλή ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τη συμφωνία του 2012 και να δώσουν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη δυσμενή θέση χιλιάδων Κυπρίων. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η διαπίστωση ότι γύρω στους 500 υψηλόμισθους δημόσιους υπάλληλους (με μισθό κοντά στις 4,000 ευρώ το μήνα) θα επωφεληθούν με 4% περίπου αύξηση της μισθοδοσίας τους.
Καλημέρα Κύπρος. Καλημέρα φτώχεια!

Ο Γιώργος Περδίκης είναι Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα