Ευρωεκλογές: Με πρωτοκλασάτους ΔΗΣΥ & ΑΚΕΛ – Γιατί ελπίζει το ΕΛΑΜ

Μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων, όμως οι κομματικές μηχανές ήδη άρχισαν να δουλεύουν για τις Ευρωεκλογές του ’19.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσανατολίζονται στην κατάρτιση ισχυρών κομματικών ψηφοδελτίων με πρωτοκλασάτους υποψηφίους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αποχή.

Στην Πινδάρου, θεωρείται δεδομένο ότι ο νυν ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστόφορου θα επαναδιεκδικήσει.

Απ’ εκεί και πέρα, το ψηφοδέλτιο του Συναγερμού θα ενισχύσει ο κοινοβουλευτικός

του εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ενώ πληροφορίες φέρουν και την Αντιπρόεδρο του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι κι αυτό του βουλευτή Λεμεσού Αντρέα Κυπριανού, αλλά και του Νίκου Κουγιάλη.

Στο ΑΚΕΛ, σίγουρος υποψήφιος θεωρείται ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Νεοκλής Συλικιώτης. Ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, δεν θα επαναδιεκδικήσει, καθώς έχει συμπληρώσει τις θητείες που προβλέπονται. Τα συλλογικά όργανα του κόμματος έχουν ήδη συνεδριάσει με αντικείμενο τις ευρωεκλογές και έχουν καθορίσει ως χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου τον χειμώνα.

Μερικά από τα ονόματα που ακούστηκαν για το ΑΚΕΛ είναι αυτό του Σταύρου Μαλά, της Σκεύης Κουκουμά, του Χρίστου Χριστοφίδη και του Αντρέα Φακοντή. Ωστόσο, από το ΑΚΕΛ σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση αναφορικά με την ονοματολογία.

Στον ενδιάμεσο, το τοπίο παραμένει θολό και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν το φθινόπωρο.

Πέραν του ΔΗΚΟ, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα κατέλθει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, τα υπόλοιπα κόμματα ψάχνονται για συνεργασίες.

Όπως έγραψε και η εφημερίδα «Σημερινή» την περασμένη Κυριακή (15/7), το παζλ διαμορφώνεται ως εξής: Οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, από τη μια, πρότειναν αρχικά κοινή κάθοδο και των τεσσάρων κομμάτων. Η ΕΔΕΚ αρνήθηκε εξαρχής να συνεργαστεί με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα, προκρίνοντας επανάληψη της συνεργασίας του 2014 μόνο με τους Οικολόγους, χωρίς, όμως, να αποκλείουν και το ενδεχόμενο ενός τριμερούς σχήματος μαζί με την Αλληλεγγύη.

Η πρόταση, ωστόσο, για εκ περιτροπής θητεία των υποψηφίων των τριών κομμάτων διάρκειας ενάμιση χρόνου, φαίνεται να προβληματίζει την ΕΔΕΚ, η οποία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Από την πλευρά τους, Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών και Αλληλεγγύη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανόν να προσδεθούν στο ίδιο άρμα με τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία δηλώνει έτοιμη για συνεργασίες.

Το ΕΛΑΜ ελπίζει να «κλέψει» μια εκ των έξι θέσεων στην Ευρωβουλή και η πολυδιάσπαση των κομμάτων του ενδιάμεσου ενδεχομένως να ευνοήσει αυτή την προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα