Έρχεται πολύ σοβαρός καύσωνας – Υψηλές θερμοκρασίες & υγρασία

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει όλους τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι σήμερα ή/και τις επόμενες ημέρες, στις πεδινές ή/και παράλιες περιοχές, αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που πιθανόν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό καύσωνα.

Οι συνθήκες αυτές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους που εργάζονται εκτεθειμένοι σε θερμικό φόρτο ή/και να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία τους.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τους εργοδότες και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι

υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω εκτίμησης των κινδύνων, για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προβλέπονται και στον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειομένης της αλλαγής εργασίας/ανάπαυσης/διακοπής εργασίας.

Ο Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τον κάθε εργοδότη και το κάθε αυτοεργοδοτούμενο πρόσωπο να εφαρμόσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας, προκειμένου να αποφευχθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι κίνδυνοι που οφείλονται στην έκθεση των εργαζόμενων σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, υγιεινό, ευχάριστο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον.

H πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν από το μεσημέρι και μετά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά στα νότια παράλια μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, για να καταστεί το απόγευμα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και στους 31 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά, κατά τις αυγινές κυρίως ώρες, ενδέχεται να σχηματιστεί χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς, αλλά αρχικά τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στα δυτικά παράλια, γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και τα υπόλοιπα παράλια και στους 19 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Παρασκευή δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα