Εθνικό Συμβούλιο, μίας διαχρονικής ανεπάρκειας

Σ Υ Μ Π Ι Π Τ Ε Ι 24η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Το υπό την προεδρία του 7ου ΠτΔ κ. Ν. Αναστασιάδη Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα, στη 13η επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004. Εκείνο το Σάββατο στις κάλπες, η πλειοψηφία 76% του λαού - έκαστος πολίτης αυτοπροσώπως (άνευ κομματικών αντιπροσώπων), αυτεξούσιος αυτοκράτωρ της βούλησής του και ιδιοχείρως με την ψήφο του - απέρριψε τη «λύση Ανάν»…

- ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Συμβούλιο το είχε συγκροτήσει μετά την Εθνική Καταστροφή του 1974, με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, ο 1ος ΠτΔ Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ'. Έκτοτε συνεδριάζει υπό την προεδρία του εκάστοτε ΠτΔ, συναποτελούμενο από τους εκάστοτε ηγέτες των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υ Π Η Ρ Ξ Ε ΚΑΙ παραμένει καθ’ όλην τη διάρκεια αυτής της 13ετίας (2004-2017) ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης επί του τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό. Και μία θεμελιώδης αδυναμία αυτοκριτικής και του Εθνικού Συμβουλίου και των κομματικών ηγεσιών. Η οποία συνοψίζεται στο πρωταρχικό ερώτημα:

- ΕΑΝ και κατά πόσον η εκάστοτε «γραμμή διαχείρισης» του Κυπριακού, κυβέρνησης, Εθνικού Συμβουλίου και κομμάτων εκφράζει ή όχι, συμπίπτει ή όχι, με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού;

- ΔΙΟΤΙ, την επαύριον του Δημοψηφίσματος της 24ης Απρ. 2004, δεν υπήρξε η αναγκαία και επιβαλλόμενη τόλμη συνολικής αυτοκριτικής:

Α Π Ε Ρ Ρ Ι Ψ Ε ΜΕ πλειοψηφία 76% το Σχέδιο Ανάν ο κυρίαρχος λαός. Εκδηλώνοντας, εκφράζοντας και καταθέτοντας την αυθεντική λαϊκή βούληση: Μιας πρωτοφανούς ιδιόχειρης ανυπακοής (επί του Κυπριακού) στις αποφάσεις και τις εντολές των ισχυρότερων σε ψήφους δικών του κομματικών ηγεσιών.

- ΑΛΛΑ το Σχέδιο Ανάν υπήρξε το προϊόν, το αποτέλεσμα, το απότοκο της σύνολης πολιτικής των πέντε μέχρι τότε διαδοχικώς ΠτΔ, των ισχυρότερων σε ψήφους κομματικών ηγεσιών και του Εθνικού Συμβουλίου.

- ΣΧΕΔΙΟ «λύσης» που προέκυψε και παρήχθη το 2002, απ’ όλη την προηγηθείσα «γραμμή» του Κυπριακού, από τις «εναρκτήριες» Τέσσερεις Κατευθυντήριες Γραμμές των Μακαρίου - Ντενκτάς της 12ης Φεβρ. 1977, και τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις των ΠτΔ Σπ. Κυπριανού, Γ. Βασιλείου και Γλ. Κληρίδη, που διαπραγματεύτηκε επίσης κι ο πρόεδρος του ΟΧΙ Τάσσος Παπαδόπουλος...

Α Π Ε Φ Υ Γ Α Ν ΟΜΩΣ έκτοτε, οι μετά την 24η Απρ. 2004 πρόεδροι, Τάσσος, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, μαζί κι οι κομματικές ηγεσίες με το Εθνικό Συμβούλιο, να εκλάβουν το 76% του ΟΧΙ στις πραγματικές του διαστάσεις, ότι: Κατ’ ουσίαν ο λαός είπε ΟΧΙ κι απέρριψε το ΣΥΝΟΛΟ της πολιτικής «γραμμής» του 1977 - 2004.

- ΔΕΝ είχαν και δεν έχουν εισέτι τη σοφία και τη δύναμη να παραδεχθούν ότι: (α) Λάθος πολιτική ακολουθούν διαχρονικά, από την Καταστροφή του 1974 έως σήμερα. (β) Λάθος αποτέλεσμα, ίδιο και χειρότερο του Σχεδίου Ανάν, παράγει και θα παράγει η εμμονή τους στην ίδια λανθασμένη πολιτική. (γ) Αυξανόμενης πλειοψηφίας, πέραν του 76%, επεκτείνεται η αντίθετη και απορριπτικότερη βούληση του λαού και: (δ) Μιαν άλλη και πολύ διαφορετική πολιτική έχουν καθήκον να επινοήσουν.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ: Στις τελευταίες εκλογές που είχε μετρηθεί η απήχηση των κομμάτων στον λαό, στις βουλευτικές της 22ας Μαΐου 2016, τα δύο «μεγάλα» ΔηΣυ &ΑΚΕΛ έλαβαν μαζί το 36,45% του εκλογικού σώματος. Μετά την Παρασκευή 7η Απριλίου 2017, που οι Τριάκοντα των ΔηΣυ-ΑΚΕΛ ψήφισαν στη Βουλή την υποταγή στον «Νόμο Ακιντζί», η απέχθεια που προκάλεσαν στον λαό και στους δικούς τους ψηφοφόρους είναι τόσο μεγάλη, ώστε να… τρέμουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αρκούνται να… παίζουν τους «μεγάλους» και τους «σπουδαίους» ηρακλείς της διαχρονικώς διζωνικής πολιτικής Αναστασιάδη στο… Εθνικό Συμβούλιο!!!
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων που διέπραξαν οι Νεότουρκοι κι οι Κεμαλιστές - κορυφαία επιστημονική τεκμηρίωση το βιβλίο του προγραμμένου απ’ την Άγκυρα Τούρκου καθηγητή Τανέρ Ακσιάμ «Μια Επαίσχυντη Πράξη: Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ζήτημα της Τουρκικής Ευθύνης» 2007, εκδόσεις Παπαζήση - το ερώτημα είναι αν οι Τριάκοντα των ΔηΣυ-ΑΚΕΛ θα υποταχθούν σε έναν νέο «Νόμο Ακιντζί», η Βουλή να «διορθώσει το λάθος» ψήφισης της 24ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων;
Λάζ. Α. Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα