Καιρικά… κόλπα

Με ισχυρούς ανέμους και χαμηλές συγκριτικά θερμοκρασίες ξύπνησε χθες το πρωί η Κύπρος
Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε στη «Σ» ότι οι άνεμοι χθες ήταν της τάξεως 5-6 μποφόρ, ενώ σε μερικές περιοχές άγγιξαν τα 7 μποφόρ. Επιπλέον, λόγω των ισχυρών ανέμων σε όλο το νησί, καθάρισε και η σκόνη

Με ισχυρούς ανέμους και χαμηλές συγκριτικά θερμοκρασίες ξύπνησε χθες το πρωί η Κύπρος. Τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν

το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Μπορεί να πλησιάζουμε στο τέλος Απριλίου, ο καιρός, ωστόσο, έχει άλλα σχέδια και εξακολουθεί να κάνει κόλπα. Το καλοκαιριάτικο Σάββατο διαδέχθηκε μια χειμωνιάτικη Κυριακή, με πολύ ισχυρούς ανέμους ένεκα ενός βορειοδυτικού ρεύματος, που επηρέασε την περιοχή μας.

Σε κάποιες περιοχές έφτασαν τα 7 μποφόρ
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι ισχυροί άνεμοι ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκαν χθες, όμως από σήμερα θα υποχωρήσουν αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και θα έχουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες. Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε στη «Σ» ότι οι άνεμοι ήταν της τάξεως 5-6 μποφόρ, ενώ σε μερικές περιοχές οι άνεμοι άγγιξαν τα 7 μποφόρ και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν τα 7 μποφόρ.

Επιπλέον ανέφερε ότι λόγω των ισχυρών ανέμων σε όλο το νησί, υποχώρησε χθες και η σκόνη και καθάρισε η ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία σήμερα θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά αισθητή άνοδο, καθώς θα φτάσει τους 26-27 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 25 στα παράλια.

Δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές
Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σε επιφυλακή βρισκόταν χθες από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ανταποκρίθηκε σε μεμονωμένα περιστατικά πτώσης δέντρων, κυρίως στην επαρχία Λευκωσίας. Επιπλέον η κακοκαιρία έφερε και πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα για ώρες.

Όμως αυτό διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, καθώς η ΑΗΚ βρισκόταν επί ποδός για να λύσει τα προβλήματα και να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές που επηρεάστηκαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τις τρεις το απόγευμα της Κυριακής δέχτηκε πέντε κλήσεις για πτώσεις δέντρων, καθώς και δύο περιστατικά για μετακίνηση μεταλλικών τσίγκων από υποστατικά.

Δύο κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Πάφο αλλά και στην Πόλη Χρυσοχούς, που αφορούσαν και στις δύο περιπτώσεις πτώση δέντρων. Από τα περιστατικά αυτά δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.

Είκοσι τέσσερις κλήσεις σε ένα 24ωρο
Σε 24 κλήσεις για βοήθεια, 18 πυρκαγιές και 6 ειδικές εξυπηρετήσεις ανταποκρίθηκε το περασμένο 24ωρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι το Σάββατο στις 18:30 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ διαστάσεων 3 Χ 2 μέτρων σε μεγάλο υποσταθμό στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αβδελερού και Αθηένου.

Ανταποκρίθηκαν ο Πυροσβεστικός Σταθμός Ορόκλινης «Λοχία Παναγιώτη Θεοφίλου» και ο Αγροτικός Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηένου με 3 οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 00.10. Η τάση του ρεύματος στον υποσταθμό είναι 132,000 Volts. Στον χώρο του επεισοδίου αφίχθηκε συνεργείο με τεχνικούς της ΑΗΚ, οι οποίοι προέβησαν σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε μέρος της εγκατάστασης.

Στη συνέχεια έγινε κατάσβεση με πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης. Τα οχήματα παρέμειναν σε επιφυλακή μετά την τελική κατάσβεση για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν. Η πιθανότητα η πυρκαγιά να προκλήθηκε από ηλεκτρικό πρόβλημα ή υπερθέρμανση στον μετασχηματιστή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πυρκαγιά σε σταθμευμένο όχημα
Εξάλλου, στις 00.21 ξημερώματα Κυριακής λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε όχημα σταθμευμένο στον δρόμο μπροστά από την οικία του ιδιοκτήτη του στην οδό Γεωργίου Σεφέρη, στη Λακατάμεια. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λακατάμειας με δύο οχήματα και η πυρκαγιά κατασβέστηκε πριν από την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον ιδιοκτήτη του οχήματος, με τη χρήση λαστίχου κήπου.

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές στο μπροστινό μέρος του οχήματος, στον ανεμοθώρακα και στα τέσσερα ελαστικά. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα