Όλη η Ευρώπη χαιρετίζει τη νίκη Μακρόν - Νικητής και του πρώτου γύρου


Ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε πρώτος στον α' γύρο επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις πλέον τον δείχνουν να εκλέγεται άνετα ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που απέτυχαν να περάσουν στον επόμενο γύρο, δήλωσαν ανοικτά ότι θα τον στηρίξουν (πλήν του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν) ενώ όλη η Ευρώπη τάχθηκε στο πλευρό του.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των 47

εκατ. ψήφων (106 από τις 107 εκλογικές περιφέρειες) σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, οι υποψήφιοι έλαβαν:

Εμανουέλ Μακρόν: 23,75 %
Μαρίν Λεπέν: 21,53 %
Φρανσουά Φιγιόν: 19,91 %
Ζαν-Λυκ Μελανσόν: 19,64 %
Μπενουά Αμόν: 6,35 %



Οι πρώτες δηλώσεις των «μονομάχων»

Στις πρώτες δηλώσεις του ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως θέλει να γίνει «ηγέτης όλων των Γάλλων πατριωτών, ενάντια στην απειλή των εθνικιστών» κάνοντας ανοίγματα στους αντιπάλους του που απέτυχαν να μπουν στον β' γύρο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, χαρακτήρισε ιστορικό το αποτέλεσμα και «πράξη περηφάνιας του γαλλικού λαού» δηλώνοντας «υποψήφια του λαού» -σαφής αιχμή προς τον αντίπαλό της, που τον χαρακτηρίζει άνθρωπο του κατεστημένου και των ελίτ.


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μιλούν για θρίαμβο του Μακρόν στις επαναληπτικές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα κληθούν και πάλι στις κάλπες σε 15 ημέρες (7 Μαΐου).

Η πρώτη δημοσκόπηση για τον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσιεύθηκε ήδη στη Γαλλία με τους Γάλλους να επιλέγουν με 62% τον Εμανουέλ Μακρόν ως επόμενο πρόεδρο της χώρας, ενώ μόλις το ποσοστό 38% θα επιλέξει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.



Οι πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο έκπληξη. Εξάλλου ο μεγάλος ηττημένος Φρανσουά Φιγιόν, η Δεξιά, το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Κομμουνιστικό καλούν τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο και να κλείσουν τον δρόμο στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Εκτός του ακροαριστερού Ζαν- Λικ Μελανσόν, του οποίου οι απόψεις συγκλίνουν με αυτές της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όλοι οι υπόλοιποι ανθυποψήφιοι κάλεσαν του Γάλλους πολίτες να ψηφίσουν τον μοναδικό ευρωπαϊστή πολιτικό, τον Εμανουέλ Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα