Έρχονται εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες εντός του έτους

Εξελίξεις αναμένονται στον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου, τόσο σε επίπεδο εποπτείας όσο και σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα αφενός να θωρακιστούν καλύτερα απέναντι σε τυχόν κρίσεις του μέλλοντος και να αντιμετωπίσουν τα υπαρκτά προβλήματά τους, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κι αφετέρου να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας, τόσο στην Κύπρο

όσο και στην Ευρώπη, θα έρθει αντιμέτωπος με αλλαγές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις απαιτήσεις του εποπτικού πλαισίου, όπως αυτό εξελίσσεται μετά τα χρόνια της κρίσης.

Όπως είπε, η εποπτεία που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλο και αυστηρότερη, στην προσπάθειά της να προβλέψει και να εμποδίσει το ξέσπασμα τυχόν κρίσεων στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Λόγο για "ριζοσπαστικές αλλαγές" στις τράπεζες κάνει ο Υπουργός Οικονομικών.

«Θεωρούμε ότι το μεγάλο πλάνο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των τραπεζών θα συνεχιστεί και μέσα στο 2018 και τα νέα εποπτικά standards θα επηρεάσουν τις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο πλαίσιο. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να δημιουργήσει έναν φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συνδυάζοντάς τον με κοινωνική πολιτική, δηλαδή μια ανάγκη για αυτή την κοινωνία που πέρασε πολλά μέσα στο μνημόνιο. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ώστε το κράτος, τώρα που φαίνεται να έχει κάποιες οικονομικές και άλλες δυνατότητες, να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις κοινωνικής πολιτικής, οι οποίες θα υποβοηθήσουν και την ευρύτερη διαδικασία για αναδιαρθρώσεις δανείων, για προστασία κατοικιών, για να διασκεδαστούν ακόμα και οι ανησυχίες του κόσμου για τις τράπεζες», σημείωσε, εκτιμώντας ότι ο φετινός χρόνος θα είναι χρόνος αλλαγών.

Όσον αφορά στην ψιθυρολογία που είχε αναπτυχθεί προεκλογικά για τον Συνεργατισμό και η οποία επιβάρυνε εν τέλει την τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος δεν επιβεβαιώθηκε, ο κ. Κωστουρής σημείωσε ότι αυτές οι καταστάσεις ποτέ δεν βοηθάνε.

«Είναι καλό αυτές οι συζητήσεις να γίνονται σοβαρά, επί συγκεκριμένων δεδομένων, αριθμών και παραμέτρων, και όχι σε επίπεδο “καφενειακής” συζήτησης, διότι από στόμα σε στόμα προστίθενται ή αφαιρούνται στοιχεία», είπε.

Ερωτηθείς αν στο άμεσο μέλλον θα είναι ευκολότερο για έναν δανειολήπτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι η κατάσταση που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους δανειολήπτες, επομένως και για τις τράπεζες, είναι η οικονομική ανάπτυξη.

«Η αύξηση των εισοδημάτων του κόσμου, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εσόδων γενικά της κοινωνίας μας από τον Τουρισμό ή άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, προφανώς δίνουν περισσότερες επιλογές στον κόσμο προκειμένου να διευθετήσει τις οφειλές του. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν μάθει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, έχουν απλοποιήσει τις διαδικασίες τους, έχουν περισσότερες επιλογές στα χέρια τους, δίνουν περισσότερες επιλογές στους δανειολήπτες», τόνισε, προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο έχει διευθετηθεί ένας σημαντικός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς κατά πόσο η νομοθεσία ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τραπεζών για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, κυρίως όσον αφορά σε νόμους οι οποίοι υιοθετήθηκαν υπό την πίεση της Τρόικας, λόγω των συνθηκών.

«Από τότε είχε γίνει λόγος από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα περάσουμε κάποια νομοθετήματα για τη μείωση των ΜΕΔ και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ο χρόνος να τα ξαναδούμε. Ως σύνδεσμος τραπεζών, θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή για να τα ξαναδούμε, να τα βελτιώσουμε και ίσως να τα ενισχύσουμε με νέα», είπε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο περί «τιτλοποιημένων δανείων», το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό των προβληματικών δανείων, ο κ. Κωστουρής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, ενώ, εξ όσων αντιλαμβάνεται, έχει γίνει κάποια προεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

«Θα έπρεπε, όμως, να έχει γίνει 2-3 χρόνια νωρίτερα, όταν η Πολιτεία με πάρα πολύ καλή προσέγγιση, αλλά και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, προχώρησε σε αυτό το πακέτο διαφόρων εργαλείων, όπως είναι η πώληση δανείων ή ο νόμος για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2018.

Τέλος, ο κ. Κωστουρής αναφέρθηκε στην αντίδραση που υπήρξε απέναντι στην πρόθεση της ΕΤΥΚ για απεργιακά μέτρα λόγω των γεγονότων στην Τράπεζα Κύπρου και στον «χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό», τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα