10ος Ευρωπαϊκός Μήνας Ενημέρωσης Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

‘Kάνε τον χρόνο ζωή’ #time4change, με αυτό το μήνυμα η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ διοργανώνει εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και θέτει στο επίκεντρο για δημόσια συζήτηση τη βελτίωση της έκβασης των θεραπειών των ασθενών, καθώς και την επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για μεταστατικούς ασθενείς. Γνώμονας της, η ποιότητα ζωής των ατόμων με εμπειρία καρκίνου του παχέος εντέρου και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η εκστρατεία με Μέγα Χορηγό τη Universal Life

διεξάγεται στα πλαίσια του 10ου Ευρωπαϊκού Μήνα Ενημέρωσης Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (ECCAM – European Colorectal Cancer Awareness Month) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και τη στήριξη της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Κύπρου.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 10 χρόνια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στην Ευρώπη καθώς διαγιγνώσκονται 470000 άτομα τον χρόνο. Στην Κύπρο είναι η 3η αιτία θανάτου με 350 νέα περιστατικά τον χρόνο. Διεθνώς, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση νέων περιστατικών σε άτομα μικρότερης ηλικίας των 50 χρόνων. Τα πιο πάνω δεδομένα μπορούν να ανατραπούν αφού ο καρκίνος αυτός μπορεί να προληφθεί κατά 40% και να θεραπευθεί κατά 30% όταν εντοπίζεται έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπισή του κατά 90%.

Στόχος της Αλθέα Κύπρου είναι η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο αυτό κατά 15% μέχρι το 2020 με τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου όπως την παχυσαρκία, τις καταχρήσεις στη διατροφή και τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση καπνικών προϊόντων, την παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ παράλληλα, γνωρίζοντας και τηρώντας τις συστάσεις για προ-συμπτωματικό διαγνωστικό έλεγχο όταν τα άτομα είναι άνω των 50 χρόνων ή νωρίτερα αν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και άμεσα όταν υπάρχουν συμπτώματα.

Άλλος στόχος είναι η επέκταση του Εθνικού Πληθυσμιακού Προγράμματος Ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε Παγκύπρια βάση μέχρι το 2019. Η πλήρης επιτυχία θα εξασφαλισθεί με την αύξηση από 30% σε 55% κατά το 2018 και 70% την επόμενη πενταετία, της ανταπόκρισης του κοινού στην πρόσκληση που θα λαμβάνει για δωρεάν εξέταση κοπράνων. Με την πρόληψη και ειδικά με αυτό τον προ-συμπτωματικό έλεγχο, 6 στους 10 καρκίνους θα μπορούν να προληφθούν.

Στα πλαίσια του Μήνα θα πραγματοποιούνται δράσεις και εκδηλώσεις παγκύπρια με τη συνεργασία της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Κύπρου και των επιστημονικών συνεργατών του ΠΑΣΥΚΑΦ όπως Ογκολόγους και Χειρούργους, τις Επισκέπτριες Υγείας, τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Διατροφολόγων Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

Διαδικτυακή προβολή ενημερωτικού βίντεο στο Υοutube και στο face-book page pasykafcyprusΚυριακή 4 Μαρτίου, Εκδήλωση στα Λεύκαρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ενημέρωση για την έναρξη του Πληθυσμιακού Προγράμματος Καρκίνου Παχέος Εντέρου και ξενάγηση στο φουσκωτό ομοίωμα του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Κυριακή 11 Μαρτίου, ώρα 11πμ-3μμ στο Mall of Cyprus για ξενάγηση του κοινού στο φουσκωτό ομοίωμα του εσωτερικού του παχέος εντέρου. Τετάρτη 21 Μαρτίου, Διάλεξη στην Παλαιά Ηλεκτρική, Δήμο ΠάφουΤετάρτη 28 Μαρτίου, Διάλεξη στο Δήμο ΠαραλιμνίουΚατά τη διάρκεια του μήνα Μάρτη, Μέλη του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση κοπράνων (FOBT) για ανίχνευση αίματος.

Οι προγραμματιζόμενες δράσεις της εκστρατείας στηρίζονται και στα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας με δείγμα 1000 άτομα που πραγματοποίησε η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ το 2017 και αφορά στις γνώσεις και αντιλήψεις του κοινού για τους γαστρεντερικούς καρκίνους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 5% των ερωτηθέντων συνδέει το κατάλληλο σωματικό βάρος, το 21% τη σωματική άσκηση και το 47% τη σωστή διατροφή αντιστοίχως στους τρόπους πρόληψης. Ως εκ τούτου οι δράσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση της άγνοιας για τον καρκίνο αυτό και στην ώθηση του κοινού να υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ως μέλος της ΕuropaColon, η Αλθέα ΠΑΣΥΚΑΦ συμμετέχει στην έρευνα που αφορά τις ανικανοποίητες ανάγκες ατόμων με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια έρευνα για τον ορθοκολικό καρκίνο σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα