Πούτιν-Μπορισόφ συζήτησαν για τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου

O Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ο Ρώσος Πρόεδρος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες, με θέμα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας στη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα στις Βρυξέλλες το δίκτυο κοινοτικής ενημέρωσης Euractiv.

Σύμφωνα με τον Euractiv, το τηλεφώνημα έγινε σε συνέχεια επίσκεψης του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου στη Βουλγαρία στις 3 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση

140 ετών από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Ο Euractiv σημειώνει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών είχαν λάβει χώρα πολλάκις στο παρελθόν, χωρίς, ωστόσο, να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη συνομιλία, ο Μπόικο Μορίσοφ φέρεται να παρουσίασε την ιδέα τους για το έργο του πυρηνικού σταθμού της Belene ως κοινού έργου στη Βαλκανική, διαβεβαιώνοντας τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι υπάρχει στήριξη από τους ομολόγους του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε η Belene να αποτελέσει κοινό βαλκανικό πρότζεκτ, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του.

Σύμφωνα με τον Euractiv, ο Μπορίσοφ φιλοδοξεί να ξοδέψει σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια σε έργα στη Βαλκανική, όπου η Βουλγαρία έχει κεντρική θέση. Ασαφές παραμένει, ωστόσο, σύμφωνα με τον Euractiv, εάν η ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα ακολουθήσουν τη συμβουλή του Βούλγαρου Πρωθυπουργού για το πώς θα δαπανήσουν τους πόρους τους. Ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει σε συνομιλίες μόλις γίνει επανεκκίνηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια της Βουλγαρίας για ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στην Belene «μπήκαν στο ράφι» το 2012 μετά από πιέσεις της Δύσης, όπως εικάζεται ευρέως.

Ο Euractiv σημειώνει ότι ο Μπορίσοφ «έχει επενδύσει πολλή φιλοδοξία» σε ένα βαλκανικό hub φυσικού αερίου κοντά στη Βάρνα, το οποίο θα είχε νόημα ειδικά εάν ο δεύτερος αγωγός του υπεράκτιου δικτύου φυσικού αερίου της Ρωσίας αγγίξει βουλγαρικό έδαφος. Οι δύο ηγέτες φέρονται, επίσης, να σχολίασαν και την κατασκευή του Τουρκικού Διαδρόμου φυσικού αερίου, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι το έργο έχει σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί και τον Μπορίσοφ να τον ενημερώνει ότι το συνδετικό τμήμα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιουνίου. «Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μίας παρέκκλισης του Τουρκικού Διαδρόμου, η οποία θα φτάνει μέχρι το βαλκανικό hub φυσικού αερίου κοντά στη Βάρνα», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Βούλγαρου Πρωθυπουργού.

Ο Euractiv σημειώνει ότι σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρει απλώς ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν συγχαρητήρια» για την επέτειο των 140 ετών από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78 και ότι συζήτησαν και για ενεργειακά έργα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η επέκταση των εσωτερικών κανόνων της ΕΕ για την αγορά ενέργειας με στόχο την κάλυψη των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου που πρότεινε η Κομισιόν, προκαλεί την αντίδραση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Οδηγία για το φυσικό αέριο, όλοι οι αγωγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ, να μην εισάγουν διακρίσεις, να προβαίνουν σε διαφανείς πράξεις και να διατίθενται τουλάχιστον 10% σε τρίτους. Το έργο Nord Stream 2, το οποίο ανήκει εξολοκλήρου στην Gazprom, απέχει πολύ από τη συμμόρφωση με τους κανόνες ενεργειακού πακέτου της ΕΕ. Η Ρωσία αμφισβήτησε αυτούς τους κανόνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής αντιτίθεται κατά πολύ στις ευρωπαϊκές ενεργειακές βιομηχανίες. Η Επιτροπή είχε ζητήσει δημόσια σχόλια σχετικά με την πρόταση αλλαγής της Οδηγίας για το φυσικό αέριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Όλες οι δηλώσεις (22 υποβολές) από τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές ενώσεις (BusinessEurope, Eurogas, BDEW, Confindustria, κλπ.) απορρίπτουν την πρόταση.

Σύμφωνα με τον Euractiv, oι υποστηρικτικές δηλώσεις προέρχονταν από 12 μόνο ενδιαφερόμενους, 11 από τους οποίους βρίσκονται στην Πολωνία, μεταξύ των οποίων 7 εταιρείες όπου η πολωνική κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής (όπως PGNiG, Gaz System, PKN Orlen). Η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη υποστηρίζουν ότι το Nord Stream 2 είναι αντίθετο με τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και υπονομεύει τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μια Ενεργειακή Ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα