Επίτροπος Διοικήσεως: Οι ελλείψεις δεν θα είναι ελαφρυντικός παράγοντας

Στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, έφτασαν οι όροι εντολής σχετικά με την σοβαρή έρευνα που έχει αναλάβει για τον θάνατο του 15χρονου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ Μαρία Λοττίδου, η οποία φιλοξενήθηκε στο στούντιο της μεσημβρινής εκπομπής του ΣΙΓΜΑ.


«Δεν έχω δει ακόμα τους όρους. Όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ΄αυτό που προνοεί ο περί Επιτρόπου Διοικήσεως νόμος, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσει με εντολή του τη διεξαγωγή έρευνας και από μέρους μου να χρησιμοποιήσω

όλες τις αρμοδιότητές που είναι ευρείας, ώστε να προβώ σε κάθε διενέργεια για ολοκλήρωση της έρευνας και να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα», είπε η κ. Λoττίδου.

Σε σχόλιο αναφορικά με την εμπλοκή τεσσάρων Υπηρεσιών για τον θάνατο του 15χρονου, η κ. Λοττίδου δεν ήθελε να προβεί σ΄ οποιεσδήποτε δηλώσεις. «Δεν είναι νομικά ορθό να σχολιάσω τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν».

Ερωτηθείσα ποιες θα είναι οι πρώτες της ενέργειες, η Επίτροπος Διοικήσεως σημείωσε πως, «έχω ήδη επιλέξει την ομάδα λειτουργών οι οποίοι θα προχωρήσουν στη διερεύνηση αυτού του τραγικού συμβάντος, έχω επιλέξει τον Προϊστάμενο, που έχει την εμπειρία για να το πράξει, έχουμε ετοιμάσει ήδη τις επιστολές που θα αποσταλούν προς  τις υπηρεσίες, έχουμε ετοιμάσει τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουμε οποιαδήποτε μαρτυρία, οποιαδήποτε πληροφόρηση είτε με προσωπικές συνεντεύξεις ή είτε να εξετάσουμε σχετικούς φακέλους».

Πρόσθεσε πως, «πέραν από την εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου έχουμε την αρμοδιότητα να προβούμε σε εισηγήσεις που μπορεί να διαπιστώσουμε συστημικές αδυναμίες».

Η Επίτροπος Διοικήσεως, επιπλέον σημείωσε, πως οι δικαιολογίες από τις Υπηρεσίες θα επιμετρήσουν σε πιθανότητα καταδίκης και πως κανένας εξεταστής δεν θα λάβει υπόψιν τις ελλείψεις, αφού δεν αποτελούν ελαφρυντικό παράγοντα.

«Εγώ θα το λάβω υπόψιν μου αλλά θα είναι επισήμανση. Κανένα δικαστήριο δεν θα το δει ως ελαφρυντικό», είπε.

Όσον αφορά παρόμοιες περιπτώσεις παιδιών που ήταν υπό την επίβλεψη του γραφείου ευημερίας, όπως για παράδειγμα η Έλενα Φραντζή και κατά πόσον αυτά αφορούν περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κα . Λοττίδου δεν ήθελε να προβεί σε τοποθέτηση.

Ωστόσο, «και για αυτές τις περιπτώσεις νιώθω όπως όταν ανέλαβα την υπόθεση. Νιώθω ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης, συναισθηματικά φορτισμένη και ένα χρέος αποδοθεί η αλήθεια και να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα