Έλληνας ΥΠΑΜ και Πρέσβης ΗΠΑ σε Αθήνα για Τουρκία-ΑΟΖ-Κύπρο στο VICE (VID)

Τις  προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα παιχνίδια στο Αιγαίο αναδεικνύει ρεπορτάζ του Vice.  Στο βίντεο με τίτλο «Η Ελλάδα και η Τουρκία παίζουν επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια στο Αιγαίο» αξιωματούχοι της ελληνικής αεροπορίας τονίζουν πως παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τα ζητήματα της άμυνας αποτελούν προτεραιότητα.

Σε δηλώσεις

του ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  είπε «Δυστυχώς  η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομες  γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, για την οποία υπενθυμίζω ότι είναι και ΑΟΖ ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. Σε συνδυασμό με την πολύ επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία είναι πηγή προβλημάτων».

«Κάθε φορά που κάποιος επίσημος τούρκος αξιωματούχος κάνει μια δήλωση αυτή εμπεριέχει λέξεις πολέμου. Πόλεμος στην Συρία, πόλεμος την Μέση Ανατολή στον Ευφράτη , ανατολικά- δυτικά και στο Αιγαίο. Αν αυτό δεν είναι επιθετική ρητορική, αναρωτιέμαι τότε τι είναι», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς για την στάση της διεθνούς κοινότητας, ο  Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος. «Θα είμαι πλήρες ικανοποιημένος  αν αυτού του είδους η συμπεριφορά εκλείψει και η Τουρκία αρχίζει να  σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία, τουλάχιστο θεωρητικά».

Δηλώσεις  στο Vice  έκανε και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ο βασικός υποκινητής των συνεργασιών στην περιοχή.

«Η Ανατολική Μεσόγειος για πολλά χρόνια θεωρείται δεδομένη αλλά σήμερα θεωρείται αμφισβητούμενη. Βλέπουμε την Ρωσία να παίζει ένα σημαντικό ρόλο  στη Συρία, η Κίνα είναι διεκδικητική, το Ιράν είναι παρών και αντίπαλος του Ισραήλ και αμφισβητείται  η διεθνής τάξη των ΗΠΑ. Επομένως εμείς  δουλεύουμε με τους δημοκρατικούς μας εταίρους  και τις χώρες που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες μας .Σε θέματα ενέργειας οι χώρες που υποστηρίζουν  το όραμα για διαφοροποίηση πηγών και διαδρόμων ενέργειας βοηθώντας τους να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο  Αμερικανός Πρέσβης απάντησε :«Θα αφήσω τον συνάδελφός μου Αμερικανό  Πρέσβη στην Άγκυρα  να μιλήσει για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις,  οι οποίες όπως γνωρίζετε  αντιμετωπίζουν μια δύσκολη φάση μέχρι τώρα.  Νομίζω πως η σημαντική πτυχή        των Ελληνο-Αμερικανικού κομματιού αυτού του ζητήματος  είναι πως Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται ισχυρά συμφέροντα   για να πράξουν ότι είναι δυνατό για να παραμείνει η Τουρκία στους δυτικούς θεσμούς. Δεν υπάρχει ίσως κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ που είναι ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ όσο είναι η Ελλάδα.

Δεν πιστεύω όπως είπε, ότι η Τουρκία θα γίνει επιθετική εναντίων της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον  αλλά υπάρχει πάντοτε ένα ρίσκο όταν έχεις αυτά τα στρατιωτικά συστήματα σε κοντινή απόσταση να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Είναι προς το συμφέρον όλων η αποκλιμάκωση και να οδηγηθούμε σε μια πιο φυσιολογικού τύπου γειτονική συμμαχία. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα