Θέμα συγκάλυψης σκανδάλου από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Σοβαρό ζήτημα συγκάλυψης της υπόθεσης των υπερχρεώσεων του κτιρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας, βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αποστέλλοντας παράλληλα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για το κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Αντρέας Χασαπόπουλος είπε ότι εκείνο που βάζει σε περισσότερες σκέψεις την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησαν διάφορα τμήματα, ωστόσο όταν το θέμα πήγε στην Βουλή,

ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται να λειτούργησε, καθώς μετά από τότε εισήγηση της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι το κτήριο αγοράστηκε σε πολύ καλή τιμή, το θέμα είχε κλείσει.

Επισήμανε δε ότι ο θεσμός που θα έπρεπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, συγκάλυψε ουσιαστικά την αγορά που έγινε και ανέφερε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο είχε απασχολήσει και προηγουμένως την Βουλή, είχε ζητηθεί έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία από τον Απρίλιο του 2010, όταν και παρουσιάστηκε, είχε κάποιες παρατηρήσεις για τη διαδικασία, αλλά κατέληγε στο τέλος ότι η τιμή ήταν λογική.

«Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που έγινε τώρα, το κτίριο είχε υπερτιμολογηθεί περίπου κατά 7 εκ. ευρώ», είπε και πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία ανέτρεξε στους φακέλους για να δει από πού προέκυψε αυτή η εκτίμηση και διαπίστωσε ότι πρόκειται για μια εκτίμηση της γης και μια εκτίμηση του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χασαπόπουλο, από τις δύο εκτιμήσεις, από τις οποίες εκείνη για τη γη είχε γίνει από το κτηματολόγιο, φάνηκε μια προσπάθεια για υπερτιμολόγηση, καθώς είχε γίνει πρόχειρη εκτίμηση, είχαν συγκριθεί παρόμοια πράγματα για να καταλήξουν σε μια τιμή της γης γύρω στα 4 εκ. ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί δύο χρόνια προηγουμένως από τον ιδιοκτήτη έναντι 1,6 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το ποιον βαραίνουν οι ευθύνες, ο κ. Χασαπόπουλος υπέδειξε το κτηματολόγιο, το οποίο ετοίμασε τις εκτιμήσεις στις οποίες στη συνέχεια βασίστηκε η επιτροπή για να καταλήξει στην απόφαση για την αγορά στα 14,2 εκ. ευρώ με απαλλοτρίωση.

«Καθοριστικό ρόλο είχε και ο πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου, ο οποίος στη συνεδρίαση της ad hoc τριμελούς επιτροπής που είχε διορίσει το Υπουργικό για να διαπραγματευτεί την αγορά του κτιρίου, είχε υποδείξει ότι η εν λόγω εκτίμηση ήταν σωστή και είχε εισηγηθεί την αγορά του στην τιμή που αγοράστηκε και μάλιστα σε πιο ψηλή ακόμα τιμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη η επιτροπή είχε βασιστεί και στην εκτίμηση του αρμόδιου Τμήματος Δημόσιων Έργων, η οποία, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ήταν πολύ πρόχειρη, καθώς υπήρχε μια καταφανής προσπάθεια για υπερτίμηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην συγκεκριμένη υπόθεση και πρόσωπα που είχαν να κάνουν με την υπόθεση της Δρομολαξιάς, ο κ. Χασαπόπουλος απάντησε ότι το θέμα προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούσε σε αγορά έναντι 15, 8 εκ. ευρώ, με το Υπουργικό αρχικά να απορρίπτει την πρόταση.

«Στη συνέχεια το ξαναπήρε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τα ίδια στοιχεία, όπου εγκρίθηκε για διαπραγμάτευση από μια επιτροπή. Η εταιρία από την οποία αγοράστηκε το κτίριο, ήταν μια εταιρία που κύριος μέτοχος ήταν ο εργολάβος που ήταν στην περίπτωση της Δρομολαξιάς, όπου πάλι υπήρχε και εμπλοκή του τότε Υπουργού Εσωτερικών», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε αυτή την περίπτωση, ενώ το Κτηματολόγιο εκτιμούσε το κτίριο στα 5,8 εκ., έγινε αποδεκτή η εκτίμηση του Τμήματος Δημόσιων Έργων που ανέβαζε την τιμή στα 8,5 εκ. και πρόσθεσαν ένα 15% ΦΠΑ – το οποίο είναι πρωτάκουστο – και το οποίο δικαιούταν να πληρωθεί ο ιδιοκτήτης, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα τέλος το οποίο επιστρέφεται στην Κυβέρνηση.

«Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η αξία του κτιρίου να απαλλοτριωθεί στα 14,2 εκ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης στο μεταξύ είχε πάρει περίπου 1,9 εκ. ευρώ σε ενοίκια, τα οποία, αν τα υπολογίσουμε, ανεβάζουν την αξία στα 15,1 εκ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία του κτιρίου εκείνη την περίοδο ήταν γύρω στα 8,1 εκ. ευρώ», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα