Επ.Εσωτερικών: Κανονικά η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών

Κανονικά θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου. Συγκλίσεις των κομμάτων σε σχέση με την αναγκαιότητα μείωσης ή/και ομαδοποίησης των Δήμων. Διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον αριθμό αλλά και τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη μείωση.

Ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε μια πρώτη συζήτηση

και ανταλλαγή απόψεων προχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κ.Μαύρου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάτι στο νομοσχέδιο που να επηρεάζει τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών Δεκεμβρίου, καθώς ακόμα και να υπερψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του. Εκ των πραγμάτων λοιπόν ο αριθμός των Δήμων θα παραμείνει ο ίδιος στις επερχόμενες εκλογές.

Οι συγκλίσεις των κομμάτων

Στο πλαίσιο της συζήτησης παρατηρήθηκαν συγκλίσεις των κομμάτων για την αναγκαιότητα μείωσης του αριθμού των Δήμων, όπως επίσης και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα Επαρχιακά Συμπλέγματα που θα δημιουργηθούν βάση της νέας νομοθεσίας. Συγκλίσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε σχέση με την Ύδρευση, την Αποχέτευση αλλά και τα στερεά απόβλητα.

Αγκάθια στη συζήτηση

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στην πρόνοια του νομοσχεδίου για ενοποίηση των πολεοδομικών αδειών, αδειών οικοδομής και τελικής έγκρισης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία καθώς υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διερευνηθούν από τα κόμματα και την Επιτροπή.

Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσουν και οι διατάξεις σε σχέση με τα οικονομικά των Δήμων, κεφάλαιο το οποίο δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Κομβικής σημασίας για τη μεταρρύθμιση είναι και οι μηχανισμοί ελέγχου που θα θεσπιστούν διαμέσου αυτής της μεταρρύθμισης, με τα κόμματα να ζητούν μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου με αρμοδιότητες, σημείο το οποίο ενδεχομένως να "κολλήσει" σε ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Εκτενής συζήτηση με προτάσεις από τα κόμματα

Όπως τόνισε η κ. Μαύρου, "έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια για μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες". Όπως πληροφόρησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, επήλθε συμφωνία να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης σε σχέση με τα στάδια και το χρονικό πλαίσιο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής.

Στην διάρκεια της συνεδρίας συμφωνήθηκε επίσης όπως τα κόμματα μελετήσουν και τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου καθώς θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι την εφαρμογή και θα πρέπει να μελετηθούν με λεπτομέρεια όλες οι μεταβατικές διατάξεις.

Η μείωση των Δήμων θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας, όπως σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής.

Περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν τα κόμματα

Η κ. Μαύρου σημείωσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν συνιστά εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε, δεσμεύτηκαν με τα υπόλοιπα κόμματα να συζητήσουν σε επόμενη συνεδρία, πιθανή εκχώρηση αρμοδιοτήτων που άπτονται θεμάτων αστυνόμευσης, κοινωνικής πρόνοιας και όχι μόνο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε λόγο για αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των Δήμων μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου και τόνισε την αναγκαιότητα να εξεταστεί σε ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Διαφορετικές φωνές σε σχέση με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών

Ο Νίκος Νουρής σημείωσε ότι αν ψηφιστεί στην ολότητα του το νομοσχέδιο και υιοθετηθούν όλες οι διατάξεις πριν τις εκλογές Δεκεμβρίου, τότε ενδεχομένως να μπορεί να εξεταστεί η μετάθεση των δημοτικών εκλογών, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοικτό το ενδεχόμενο αν και είναι απομακρυσμένο.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύη μετέφερε την άποψη ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το Δεκέμβριο και εντός δυόμιση χρόνων να επαναληφθούν με το νέο νομικό πλαίσιο που θα έχει θεσπιστεί μέχρι τότε, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με της Ευρωεκλογές.

Ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών με τη σειρά του, τόνισε την αναγκαιότητα να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές καθώς η μεταρρύθμιση δεν έχει καμιά σχέση με τις εκλογές.Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ότι θα μπορέσει να γίνει μια συζήτηση ουσιαστική, σε σωστές βάσεις και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αδυναμία ελέγχου πολεοδομικών παράνομων επεμβάσεων/επεκτάσεων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών, ένα από τα θέματα που τέθηκαν, ήταν αυτό της αδυναμίας κρατικών και τοπικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά τις παράνομες επεμβάσεις και επεκτάσεις σε ακίνητα, με τους παρευρισκόμενους να συνηγορούν στο στοιχείο αυτό, με την κ. Μαύρου να κάνει λόγο ακόμα και για αποτυχία των αρχών στον τομέα αυτό.

Ασάφειες και λάθη στη σύνταξη του νομοσχεδίου

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο μεγάλος φόρτος εργασίας φαίνεται ότι οδήγησε στη σύνταξη ενός νομοσχεδίου, το οποίο, όπως επισημάνθηκε στην Επιτροπή, σε μερικά σημεία περιέχει ασάφειες, διατάξεις βρίσκονται σε σημείο που δεν υπάρχει συνοχή και αρμοδιότητες που περιγράφονται δεν είναι στην πραγματικότητα αρμοδιότητες αλλά γενικές αναφορές.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, επεσήμανε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν διπλές αρμοδιότητες σε κάποια σημεία, μεταξύ δήμων και επαρχιακών συμπλεγμάτων, αν δεν τροποποιηθούν και άλλα νομοσχέδια τα οποία αφορούν αρμοδιότητες δήμων και να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες αυτές. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το νομοσχέδιο αυτό επιφέρει αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα νομοσχέδια.

Συνέχεια θα δοθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής στις 22 Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα