Ικανοποίηση Επ. Διοικήσεως για κοινωνική κάρτα συνταξιούχων

Την ικανοποίησή της για την αναθεώρηση, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27 Απριλίου 2016, των κριτηρίων δικαιούχων κοινωνικής κάρτας, ώστε να αρθεί το ενδεχόμενο έμμεσων διακρίσεων σε βάρος πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκφράζει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κάτοχοι της κοινωνικής κάρτας απολαμβάνουν σειρά ωφελημάτων, που περιλαμβάνουν τη δωρεάν (ή με μειωμένα κόμιστρα) διακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα

με επίσημη ανακοίνωση, όπως είχε αρχικά καθοριστεί, δικαιούχοι της κοινωνικής κάρτας ήταν Κύπριοι πολίτες που, μεταξύ άλλων, ήταν άνω των 63 ετών και διέμεναν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, άσχετα αν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή ή όχι.

Σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισήμανε την ύπαρξη άμεσης διάκρισης λόγω ιθαγένειας έναντι υπηκόων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Κύπρο, τα κριτήρια τροποποιήθηκαν με τρόπο που καθίσταντο μεν δικαιούχοι της κοινωνικής κάρτας και πρόσωπα άνω των 63 ετών ανεξαρτήτως υπηκοότητας, νοουμένου ότι είχαν συνεισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τουλάχιστον ένα έτος.

Με βάση τα νέα κριτήρια τα οποία έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχουν πλέον εφαρμογή, δικαιούχοι της κοινωνικής κάρτας είναι:

(α). Όλα τα πρόσωπα άνω των 63 ετών τα οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους ή εάν λαμβάνουν σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή από φορέα ασφάλισης άλλου κράτους.

(β). Πρόσωπα ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι δικαιούχοι σύνταξης ανικανότητας ή αναπηρίας ή επιδόματος ορφάνιας λόγω μόνιμης ανικανότητας για αυτοσυντήρηση, του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή φορέα ασφάλισης άλλου κράτους.

Επισημαίνεται ότι η Επίτροπος Διοικήσεως, ως Αρχή κατά των Διακρίσεων, σε σχετική Έκθεση που υπέβαλε στις αρμόδιες Αρχές στις 6 Απριλίου 2015, τόνισε ότι από την εφαρμογή των προηγούμενων κριτηρίων για την απόκτηση κοινωνικής κάρτας εγείρονταν ζητήματα έμμεσων διακρίσεων από τον αποκλεισμό Ευρωπαίων πολιτών.

Και αυτό επειδή, όπως αναφέρεται, από την εφαρμογή των προηγούμενων κριτηρίων και ειδικότερα αυτού που ήθελε τους αιτούντες κοινωνικής κάρτας να έχουν συνεισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τουλάχιστον ένα έτος, αποκλείονταν ως δικαιούχοι της κάρτας Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, στηριζόμενοι στην επάρκεια των πόρων τους, κατηγορία που περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, που δεν έχουν εργαστεί στην Κύπρο και συνακόλουθα, δε διαθέτουν ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως η Επίτροπος έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η πιθανότητα έμμεσων διακρίσεων εις βάρος Ευρωπαίων πολιτών, λόγω της σύνδεσης του δικαιώματος σε κοινωνική κάρτα με την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση στην Κύπρο, επισημάνθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με βάση δε την ενημέρωση που είχε η Επίτροπος, σημειώνεται, το περιεχόμενο της αναφερόμενης Έκθεσής της όπως και οι σχετικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λήφθηκαν υπόψη για σκοπούς υποβολής της συναφούς Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο και της αναθεώρησης των προηγούμενη κριτηρίων.

Η συνεκτίμηση των προβληματισμών και εισηγήσεων της Επιτρόπου για το θέμα και η αποκατάσταση της αρχής της ισότητας σε όλο το εύρος και την έκτασή του, χαιρετίζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα