Το βιβλίο συλλυπητηρίων της Ιταλίας υπέγραψε ο ΠτΔ

Yπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στην οικία του Ιταλού Πρέσβη για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Πρέσβης της χώρας έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα για τη συμπαράσταση της Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά λύπη του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης για το ατυχές γεγονός και το θάνατο τόσων

πολλών ανθρώπων.

«Πρόκειται για μια φίλη χώρα η οποία στις κρίσιμες ώρες μας έχει συμπαρασταθεί» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση της κυπριακής πλευράς για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, αμέσως μετά το σεισμό.

«Η ιταλική Κυβέρνηση θεώρησε ότι είχε τις δυνατότητες και τις έχει και ως εκ τούτου δε χρειάστηκε η δική μας συνδρομή. Όμως το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν η έκφραση συμπάθειας προς τα θύματα και τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τους συγγενείς» είπε.

Στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε το ακόλουθο μήνυμα:

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελα να εκφράσω στην Κυβέρνηση και τον λαό της Ιταλίας, καθώς επίσης και στις τεθλιμμένες οικογένειες, τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια, και σε όλους όσοι επηρεάστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό ταχεία ανάρρωση. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη στην Ιταλία για να ξεπεράσει τις τρομερές επιπτώσεις αυτής της φυσικής καταστροφής».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο Γκουίντο Τσερμπόνι, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε βαθιές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια που έδειξαν από την πρώτη στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση και ο λαός.

Επισήμανε ότι από τις πρώτες ώρες του σεισμού, η Λευκωσία προθυμοποιήθηκε να στείλει βοήθεια, η οποία τελικά δεν χρειάστηκε καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι Αρχές ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στο έργο τους.

Ωστόσο, ανέφερε ότι επιθυμεί να εκφράσει μέσω του ΚΥΠΕ τις θερμότατες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και για τα μηνύματα συλλυπητήριων που δέχτηκε, λέγοντας ότι «είναι σημαντική αυτή η αλληλεγγύη και αυτή η φιλία που βιώσαμε από την πλευρά της Κύπρου».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρούσα κατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, ο κ. Τσερμπόνι είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, με την προσπάθεια των Αρχών να επικεντρώνεται στην παροχή στέγης στους σεισμοπαθείς, καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανοικοδόμηση.

Είπε ότι προσωρινά ο κόσμος διαμένει σε σκηνές, δε θέλει να φύγει από τον τόπο του, ενώ στόχος είναι να παρασχεθεί πρόχειρη στέγαση πριν τον Νοέμβριο.

Είναι σημαντικό και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Ιταλίας να ανοικοδομηθεί ο τόπος, διότι εκεί υπήρχαν μνημεία και κτίρια τεράστιας σημασίας, κατέληξε ο Πρέσβης.

Keywords
Τυχαία Θέματα