Επ. Διοικήσεως: Όχι στις διακρίσεις λόγω αναπηρίας

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις νομοθεσίες και τις κρατικές πολιτικές, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σήμερα, η κ. Σαββίδου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η αναπηρία εγείρει πρωτίστως θέμα σεβασμού της διαφορετικότητας, της έμφυτης ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ισότητας σε όλους τους τομείς της ζωής».

«Ο διαχωρισμός και ο αποκλεισμός, οι διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής αλλά και οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε δικαιώματα λόγω αναπηρίας, εξασθενούν το

κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή», επισημαίνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, «τα άτομα με αναπηρίες, διαχρονικά, αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις μεταφορές, στις πληροφορίες, στις υπηρεσίες υγείας, στη συμμετοχή στη δημόσια και την πολιτική ζωή, στη ψυχαγωγία αλλά και εμπόδια στην απόλαυση άλλων δικαιωμάτων όπως της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της ίσης αναγνώρισης τους ενώπιον του νόμου».

Η κ. Σαββίδου αναφέρει επίσης ότι «τα άτομα με αναπηρίες εξακολουθούν, επίσης, να βιώνουν το στιγματισμό και τις συνέπειες των αντιλήψεων που ταυτίζουν την αναπηρία με την ανάγκη για οίκτο, πατερναλισμό και φιλανθρωπία ενώ τέτοιες αντιλήψεις οδηγούν τα άτομα με αναπηρίες στην περιθωριοποίηση, ακόμα και στην υποκατάσταση της βούλησης τους στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν».

Υποδεικνύει παράλληλα ότι «η ευάλωτη θέση των ατόμων με αναπηρίες στο δικό μας αλλά και σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον, δεν οφείλεται στα άτομα καθαυτά και στην αναπηρία τους, παρά μόνο στη πολιτική και κοινωνική ανετοιμότητα για αποτελεσματική ανταπόκριση και πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα, με κατάλληλες / προσβάσιμες στη διαφορετικότητα δομές και υπηρεσίες, για καταπολέμηση των στερεότυπων και των προκαταλήψεων και για προαγωγή της αρχής της ισότητας».

«Η ανάγκη για ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις νομοθεσίες και τις κρατικές πολιτικές είναι επιτακτική», σημειώνει.

Η Επίτροπος Διοικήσεως καταλήγει ότι «ο καθολικός σχεδιασμός, οι εύλογες προσαρμογές στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας και σε κάθε άλλο τομέα, συνιστούν μερικά από τα βασικότερα μέτρα άρσης των πιο πάνω εμποδίων και των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα με αναπηρίες».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα