ΔΝΤ - Θα παράσχει τεχνική βοήθεια μετά τη λύση του Κυπριακού

Δεν υπάρχει περιθώριο δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), η οποία θα χρηματοδοτείται (πλήρως ή εν μέρει) με τα χρήματα των φορολογουμένων, για να αντιμετωπίσει το μεγάλο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τονίζει ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Κύπρο Βιντζέντζο Κούτζο. Επιπρόσθετα κάνει αναφορά στις οικονομικές παραμέτρους σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τη βοήθεια

που θα προσφέρει το ΔΝΤ σε σχέση με τις οικονομικές παραμέτρους μιας λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κούτζο είπε ότι “έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ να παρέχει τεχνική βοήθεια για τις οικονομικές πτυχές μετά τη λύση και εξέφρασε την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού να βοηθήσει τις δύο κοινότητες στην εξεύρεση βιώσιμων οικονομικών λύσεων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κούτζο τονίζει ότι θα ήταν λάθος, μετά τις προσπάθειες που έγιναν για ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, να χρησιμοποιηθεί ο ισολογισμός του δημοσίου τομέα για να εξυγιανθεί ο ισολογισμός των τραπεζών και επισημαίνει πως μια επιπλέον επιλογή ενδεχομένως να είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής AMC.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κούτζο αναφέρεται σε ορισμένα στοχευμένα βήματα που μπορεί να βοηθήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), όπως είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρόνοιες του πλαισίου αφερεγγυότητας “ενέχουν τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της αποτελεσματικότητά” του πλαισίου, όπως είναι η πρόνοια που επιτρέπει σε μη βιώσιμους δανειολήπτες να απευθυνθούν στο δικαστήριο για αναστολή τόσο της ανάκτησης του χρέους από τις τράπεζες όσο και των διαδικασιών πτώχευσης.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη αναφορά του ότι πρόνοιες του πλαισίου αφερεγγυότητας δεν θεωρείται ότι συνάδουν με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ο κ. Κούτζο τόνισε ότι “το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας βασίζεται στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και στις εμπειρίες διαφορών χωρών και είναι γενικά ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι “υπάρχουν πράγματι ορισμένες πρόνοιες οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της αποτελεσματικότητά του πλαισίου”.

Για παράδειγμα, ο κ. Κούτζο είπε ότι οι πρόνοιες του πλαισίου που επιτρέπουν σε μη βιώσιμους δανειολήπτες να απευθυνθούν στο δικαστήριο για αναστολή τόσο της ανάκτησης του χρέους από τις τράπεζες όσο και των διαδικασιών πτώχευσης, μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Αναφέροντας ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων νόμων είναι επίσης απαραίτητη, ο κ. Κούτζο είπε ότι για να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας επιτυγχάνει τους στόχους του, η απόδοσή του θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και, αν χρειαστεί, να αξιολογηθεί κατά πόσον πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία και στις πρόνοιες που διέπουν την εφαρμογή του.

Σε σχέση με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ο κ. Κούτζο είπε ότι έχει ήδη γίνει πολλή δουλειά για να προλειάνει το έδαφος για επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ και ένα νέο νομικό πλαίσιο για αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους έχει καταρτιστεί και τεθεί σε εφαρμογή.

Όπως είπε, οι τράπεζες έχουν θέσει σε λειτουργία τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η Κεντρική τράπεζα έχει δημιουργήσει σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης των τραπεζών σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους επί του θέματος.

Επίσης, ο κ. Κούτζο είπε ότι έχει εγκριθεί η νομοθεσία η οποία επιτρέπει σε τρίτους να αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ορισμένα περαιτέρω στοχευμένα βήματα μπορεί να βοηθήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι “υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αστικών διαδικασιών και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στα δικαστήρια”.

Ωστόσο, τώρα το κύριο ζήτημα είναι η χρήση των διαθέσιμων εργαλείων, σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (AMC), ο κ. Κούτζο είπε ότι εάν με την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εννοούμε ένα όχημα που θα χρηματοδοτείται (πλήρως ή εν μέρει) με τα χρήματα των φορολογουμένων για να αντιμετωπίσει το μεγάλο ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο στην Κύπρο.

"Μετά τις προσπάθειες που έγιναν για ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, θα ήταν λάθος να χρησιμοποιηθεί ο ισολογισμός του δημοσίου τομέα για να εξυγιανθεί ο ισολογισμός των τραπεζών", επισήμανε.

Ένα διαφορετικό ζήτημα, όπως είπε, είναι το κατά πόσο είναι δυνατό να συγκεντρωθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια επιπλέον επιλογή, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις προκλήσεις όσον αφορά τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε τιμή που να αποδέχεται τόσο ο ιδιώτης επενδυτής όσο και η τράπεζα χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος ή κρατικές εγγυήσεις.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τις δικές τους εσωτερικές μονάδες και δεν είναι σαφές ότι μια AMC θα ήταν πιο αποτελεσματική στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες.

Ερωτηθείς κατά πόσον ήταν η τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος αυτή που διενήργησε η Τρόικα αρχές Νοεμβρίου και τι διαδικασίες θα ακολουθήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στο ΚΥΠΕ ότι ήταν η προτελευταία προγραμματισμένη αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος και σημείωσε πως οι διευθετήσεις που θα γίνουν μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να συζητηθούν με τις κυπριακές αρχές σε εύθετο χρόνο.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα