Ενίσχυση συνεργασίας συζήτησαν Υφυπουργείο Έρευνας και ΤΕΠΑΚ

Απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του Υφυπουργείου του, θεωρεί την συνένωση δυνάμεων, την κοινή βούληση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιαίτερα των Πανεπιστημίων, ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος παρακάθισε σήμερα σε σύσκεψη στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας.

Η σημερινή συνάντηση, ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, «εγκαινιάζει μια νέα

εποχή στις σχέσεις του Πανεπιστημίου και του Υφυπουργείου, με ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ μας για την επίτευξη κοινών στόχων και επιδιώξεων».

Αφού εξήρε το έργο που επιτελεί το ΤΕΠΑΚ, ο κ.Χατζηζαχαρίας είπε πως το Υφυπουργείο του, αναγνωρίζοντας πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού, έχει σχεδιάσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μια Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων με εκπαιδευτικό υλικό στην οποία θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως ελεύθερη πρόσβαση.

«Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδών, την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας και του επιχειρηματικού τομέα της χώρας», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, το Υφυπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς επεξεργάζεται την εισαγωγή μαθημάτων επιχειρηματικότητας στα προγράμματα σπουδών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας και τη λήψη μέτρων για αύξηση του αριθμού των κατόχων διδακτορικών τίτλων και των διδακτόρων με εμπειρία μεταδιδακτορικής έρευνας, με έμφαση στο πεδίο των STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και σε τομείς προτεραιότητας της οικονομίας.

Επιπρόσθετε, ανέφερε, το Υφυπουργείο επεξεργάζεται την επανεξέταση του πλαισίου ανέλιξης ακαδημαϊκού/ ερευνητικού προσωπικού των Δημοσίων Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια που σχετίζονται με τη μεταφορά γνώσης και την επιχειρηματικότητα, όπου, τη λήψη μέτρων για διευκόλυνση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των ερευνητών και την αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών των κυπριακών Πανεπιστημίων για προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

«Όλες αυτές οι αλλαγές, απαιτούν κοινή βούληση και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και πρωτίστως με τα Πανεπιστήμια, ώστε να προωθηθούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και να επιτύχουμε μια αλλαγή κουλτούρας», είπε ο Υφυπουργός Έρευνας.

Περαιτέρω, υπέδειξε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι η προώθηση της έρευνας και της εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της, ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης.

Προς το σκοπό αυτό, εξήγησε, το Υφυπουργείο έχει δρομολογήσει την τροποποίηση του Νομικού Πλαισίου που διέπει τη δημιουργία επιχειρήσεων-τεχνοβλαστών, με τη συμμετοχή των Δημοσίων Πανεπιστημίων, ώστε να ενθαρρύνεται η συνεργασία των Πανεπιστημίων και του ακαδημαϊκού προσωπικού με επενδυτές και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα και μετά θα υποβληθούν στη Βουλή, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Επίσης, σημείωσε, έχει τεθεί σε λειτουργία το κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης που παρέχει υπηρεσίες Μεταφοράς Γνώσης και εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τα Πανεπιστήμια να συμμετάσχουν στο δίκτυο συνεργασίας με τα δικά τους Γραφεία Μεταφοράς Γνώσης και να αξιοποιήσουν τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας παρέχει χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος «Συνεργατική Ανάπτυξη – Co-Develop» για την υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και για την ενθάρρυνση της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, με σκοπό τον εντοπισμό προκλήσεων και την από κοινού υλοποίηση έργων συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης για την αντιμετώπιση τους.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, στο πλαίσιο μελέτης για να διαπιστωθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων μας, τόσο σε δεξιότητες όσο και σε εμπειρογνωμοσύνη, διαπιστώθηκε η ανάγκη για καλλιέργεια των λεγόμενων soft skills και κάλεσε το ΤΕΠΑΚ να στοχεύσει και σε αυτόν τον τομέα «για να μπορέσουν οι απόφοιτοι σας να συνεισφέρουν ανάλογα στην ανάπτυξη της χώρας».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του που σημαντικό μέρος των δαπανών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, για το έτος 2022, αφορούσε ερευνητικά προγράμματα και για το γεγονός ότι έχει απορροφήσει σημαντικά κονδύλια από τα  ευρωπαϊκά προγράμματα Ορίζοντας 2020 και Ορίζοντας Ευρώπη.

Ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας υπογράμμισε τέλος, την σημασία που αποδίδει το Υφυπουργείο του στη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία «για την ευόδωση των προσπαθειών μας», διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει η βούληση για διάλογο και η όρεξη για δουλειά».

Τον Υφυπουργό καλωσόρισε ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος ενημέρωσε, μαζί με τον αντιπρύτανη και άλλους ακαδημαϊκούς, για τα προγράμματα σπουδών και το έργο που επιτελείται σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, έρευνας και καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμη: Έναρξη ερευνητικού έργου υποδομών κβαντικής επικοινωνίας στο ΤΕΠΑΚ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα