ΗΒ: Δικαίωμα ψήφου Ευρωπαίων κατοίκων στις γενικές εκλογές μελετά ο Στάρμερ

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο σερ Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Στάρμερ είπε ότι είναι μία από τις πιθανές επιλογές.

Αφού σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υπενθύμισε ότι οι κοινοτικοί πολίτες

που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

«Το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια επιλογή είναι πως αν κάποιος ζει εδώ για δέκα, 20, 30 χρόνια, συνεισφέροντας στην οικονομία, είναι μέρος της κοινότητάς μας, θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι μιλώντας με πολλούς πολίτες υπάρχουν αρκετοί που του εκφράζουν το παράπονο ότι ενώ οι ίδιοι είναι πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ, παντρεμένοι με σύζυγο από τη Βρετανία, με παιδιά που μεγαλώνουν και εργάζονται στη Βρετανία, όπως και οι ίδιοι, δεν μπορούν να ψηφίσουν. «Αυτό μοιάζει να είναι λάθος και θα έπρεπε να γίνει κάτι για αυτό», σχολίασε ο κ. Στάρμερ.

Ο ηγέτης των Εργατικών επιβεβαίωσε επίσης ότι μελετά την επέκταση του δικαιώματος ψήφου στις ηλικίες των 16 και 17 ετών.

Όπως είπε, δεν πρόκειται για τόσο εξωφρενική ιδέα, καθώς ήδη οι έφηβοι αυτών των ηλικιών έχουν δικαίωμα ψήφου στη Σκωτία και στην Ουαλία για τα τοπικά κοινοβούλια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα