Έναρξη ερευνητικού έργου υποδομών κβαντικής επικοινωνίας στο ΤΕΠΑΚ

Τη σημασία των ασφαλών επικοινωνιών μέσα από τη χρήση κβαντικών επικοινωνιών και διανομής κβαντικών κλειδιών για επιπρόσθετη ασφάλεια από κυβερνοεπιθέσεις, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, χαιρετίζοντας την εναρκτήρια τελετή του έργου «Cyprus Quantum Communications Infrastructure», στο ΤΕΠΑΚ.

Στην ομιλία του, που ακολούθησε ενημέρωσης για τις δράσεις και το έργο του Πανεπιστημίου,

ο κ. Χατζηζαχαρίας ευχαρίστησε τα μέλη της κοινοπραξίας για την ετοιμασία της «άρτιας πρότασης της Κύπρου, που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση χρηματοδότησης 3,75 εκατομμυρίων ευρώ από το Digital Europe Program».

Υποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία είναι βασισμένη στις οπτικές επικοινωνίες και τη φωτονική, σημείωσε πως οι κβαντικές επικοινωνίες, που θα χρησιμοποιηθούν μέσω των οπτικών δικτύων της χώρας μας, αναμένεται να μπορέσουν να προστατεύσουν τη Κύπρο από μελλοντικές κυβερνοεπιθέσεις και να την καταστήσουν κόμβο ασφαλών επικοινωνιών και διαχείρισης δεδομένων .

Αυτό, συνέχισε, κατέστη δυνατό μέσω των συντονισμένων ενεργειών της ερευνητικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ, του Υφυπουργείου  και του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, της ΑΤΗΚ, του Κυπριακού Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού Δικτύου, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και των Υπουργείων και υπηρεσιών που συμμετέχουν στο έργο αυτό.

«Μέσα από αυτό το ερευνητικό έργο, το οποίο είναι ουσιώδους σημασίας, η Κύπρος έχει την προοπτική να επεκταθεί περαιτέρω και να εξελίξει καινοτόμες εφαρμογές στις οπτικές επικοινωνίες, δορυφορικές επικοινωνίες, φωτονική και κυβερνοασφάλεια μέσα από ευκαιρίες χρηματοδότησης της ΕΕ καθώς και εθνικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι οι ασφαλείς επικοινωνίες είναι απαραίτητες για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών, των εμπιστευτικών δεδομένων και της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς «οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν τις μεθόδους στις επιθέσεις τους και οι παραδοσιακές μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν θα είναι πλέον επαρκείς, ειδικά με την ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών που θα έχουν την επεξεργαστική δύναμη να ξεκλειδώνουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Όπως εξήγησε, οι κβαντικές επικοινωνίες είναι ένας νέος τύπος τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για τη μετάδοση πληροφοριών με απόλυτη ασφάλεια, ενώ η κβαντική διανομή κλειδιού χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτισης / υποκλοπής του κλειδιού θα ανιχνεύεται αμέσως.

Μεταξύ άλλων, είπε επίσης πως, τα πιθανά οφέλη της κβαντικής επικοινωνίας είναι τεράστια και κυμαίνονται από την προστασία προσωπικών δεδομένων έως την ασφάλεια υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, συστήματα μεταφορών, οικονομικές συναλλαγές, διαχείριση και αποστολή ιατρικών δεδομένων, ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ, στρατιωτικές επικοινωνίες καθώς και αποστολή δεδομένων και συνομιλιών από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (4G/5G) κλπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα