Εν πλω για τεμάχιο 10 τα σκάφη της ExxonΜobil

Η νεότερη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι τα δύο ερευνητικά σκάφη της αμερικανικής ExxonMobil αναμένονται στην Κύπρο εντός της βδομάδας. Συνεπώς, τα σκάφη μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σήμερα ή αύριο ή άλλη μέρα της βδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες των δύο σκαφών, με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων ρομπότ θα συγκεντρώσουν τεχνικά και γεωλογικά στοιχεία από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος του τεμαχίου 10, εν όψει της γεώτρησης που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα,

η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων, μετά και την παρεμπόδιση με στρατιωτικά μέσα που σημειώθηκε στο τεμάχιο 3, με αποτέλεσμα την αναβολή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά».

Πλέον αναμένουμε να δούμε αν η Τουρκία θα υλοποιήσει τις νέες απειλές της και αν θα αντιδράσει στις αμερικανικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην περίπτωση του τεμαχίου 3, η Άγκυρα παρεμπόδισε το Saipem στο στάδιο της γεώτρησης. Από την άλλη, όμως, οι Τούρκοι είναι εντελώς απρόβλεπτοι και, συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για το πότε και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν αυτή τη φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα