Δέσμευση Ουκρανίας&Ρωσίας για ανεμπόδιστη ροή φ.α προς ΕΕ

Ουκρανία και Ρωσία επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή με την Κομισιόν, για να διασφαλιστεί ότι "η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την ΕΕ θα εξασφαλίζεται σε παν ενδεχόμενο", ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την ενέργεια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς, μετά από εκτενείς επαφές το Σαββατοκύριακο.

Μετά τις επαφές Κομισιόν και ουκρανικών αρχών στο τέλος της εβδομάδας, σχετικά με την κατάσταση του ουκρανικού συστήματος φυσικού αερίου και τις εισαγωγές φυσικού αερίου

από τη Ρωσία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για το θέμα, επικοινώνησε ξανά τόσο με τις ουκρανικές όσο και με τις ρωσικές αρχές, συνομίλησε δε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Groysman, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naftogaz Kobolev και τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Novak. Αντικείμενο των επαφών ήταν η ανησυχία της Ουκρανίας όσον αφορά τα επίπεδα πίεσης στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το φυσικό αέριο που κατευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης για το θέμα.

"Όλες οι υφιστάμενες δεσμεύσεις για την προμήθεια και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην ΕΕ γίνονται σεβαστές", αναφέρει ανακοίνωση του Αντιπροέδρου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς ενημερώθηκε από τη Naftogaz ότι σήμερα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου ανακατευθύνονται από την Πολωνία για οικιακούς σκοπούς. Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Novak διαβεβαίωσε ότι η διαμετακόμιση αερίου στα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κινδυνεύει και παραμένει αξιόπιστη, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όσον αφορά την απόφαση διαιτησίας της Στοκχόλμης, ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς ενημερώθηκε ότι η Gazprom παραμένει έτοιμη να τερματίσει τις συμβάσεις της με τη Naftogaz. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει και δεν θα έχει άμεσες συνέπειες για τις ροές αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς ενθάρρυνε και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στην αναζήτηση ικανοποιητικής λύσης στο θέμα αυτό: "Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμμετάσχει και να μεσολαβήσει σε μια τριμερή διαδικασία, η οποία στο παρελθόν αποδείχθηκε αποτελεσματική στη γεφύρωση των διαφορών".

"Λόγω της πολυπλοκότητας και της ευαισθησίας του θέματος, θα διερευνήσουμε περαιτέρω τη δυνατότητα αυτής της διαδικασίας", κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα