Εμμένει στις θέσεις του ο Ακιντζί…

Ενώ δηλώνει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Στις θέσεις που διατυπώνει κατά καιρούς, οι οποίες «τορπιλίζουν» τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εμμένει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε μια εφ’ όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη σε Τούρκους δημοσιογράφους χθες στα κατεχόμενα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων και είπε ότι όσοι διαμένουν σήμερα στα κατεχόμενα -και έποικοι-

θα εξακολουθήσουν να είναι πολίτες του ομόσπονδου κράτους που θα δημιουργηθεί.

Για το περιουσιακό τόνισε πως το θέμα θα λυθεί με αποζημιώσεις και ανταλλαγές. Παρά τις θέσεις του αυτές, όμως, ο Μουσταφά Ακιντζί βλέπει πρόοδο σε όλα τα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένου και του εδαφικού, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως παραμένουν προβλήματα και αγκάθια σε διάφορα πεδία.

Οι εξελίξεις στο περιουσιακό
Ειδικότερα ο Τ/κ ηγέτης, τοποθετούμενος επί του καυτού ζητήματος του περιουσιακού, είπε πως αυτήν τη στιγμή υπάρχει συμφωνία σε 22 κατηγορίες περιουσιών και ότι ακόμα γίνεται δουλειά στα κριτήρια. «Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση», σημείωσε, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, πως η συμφωνία στο περιουσιακό θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση του εδαφικού.

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης τόνισε πως αρχή της δικής του πλευράς είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, διότι δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση, αφού στα 41 χρόνια που πέρασαν, οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές έκτισαν τις ζωές τους. Κατά την άποψή του, δεν πρόκειται να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες στο βόρειο κομμάτι του νησιού, αφού, όπως εξήγησε, κάποιοι από αυτούς δεν βρίσκονται εν ζωή.

Τα κριτήρια και η χρηματοδότηση
Για τα κριτήρια όσον αφορά το περιουσιακό υπέδειξε πως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις επιτροπές για το περιουσιακό να κλείσουν το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Κανείς δεν μπορεί να φύγει χωρίς να του υποδειχθεί εναλλακτικός τόπος διαμονής», είπε, υπογραμμίζοντας πως τα άτομα που διαμένουν σε περιουσίες έχουν και αυτά δικαιώματα. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις, είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στη διεθνή αρένα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για το ζήτημα.

Πρόσθεσε ότι η αποζημίωση για τις περιουσίες στον βορρά θα ανέλθει σε 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει τη θέληση να συνεισφέρει. Άφησε δε να νοηθεί ότι τα κέρδη από το φυσικό αέριο ενδέχεται να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους των αποζημιώσεων.

«Όχι» από Τ/κ αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις
Όσον αφορά τις εγγυήσεις, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τις εγγυήτριες δυνάμεις στο τέλος και ότι, εάν υπάρχει συμφωνία στα άλλα ζητήματα, το θέμα των εγγυήσεων δεν θα αποτελέσει εμπόδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αμέσως μετά το κλείσιμο του εδαφικού και τη διευθέτηση και άλλων λεπτομερειών, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι έτοιμος για τη διεθνή διάσκεψη. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως χωρίς τις εγγυήσεις στο επικείμενο δημοψήφισμα οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τη λύση, αναφέροντας πως έχει σχετική πληροφόρηση. Τόνισε, ακόμη, πως είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες του λαού του.

Πολίτες του νέου κράτους και οι έποικοι
Αναφερόμενος στο θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους θα είναι πολίτες του ομόσπονδου κράτους και της Ε.Ε.. Σε ό,τι αφορά δε την πληθυσμιακή σύνθεση της νέας ομοσπονδίας και το ζήτημα των εποίκων, ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα αναλογίας 1 Τ/κ προς 4 Ε/κ, σημειώνοντας, όμως, πως ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα. Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να «σταθεροποιηθούν» οι πληθυσμοί των Ε/κ και των Τ/κ, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως σε αντίθεση με το Σχέδιο Ανάν πλέον δεν τίθεται λόγος για «μια ειδική λίστα 45.000-50.000 ατόμων».

Επιμονή στην εκ περιτροπής προεδρία
Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία, αν και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κατάληξη ακόμα ούτε και σε αυτό το θέμα, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως η τ/κ πλευρά εμμένει στη θέση της για εκ περιτροπής προεδρία. Υπέδειξε, μάλιστα, πως αυτό το ζήτημα θεωρείται πολύ σημαντικό για την πολιτική ισότητα. Εξέφρασε και σε αυτήν την περίπτωση την πεποίθηση ότι θα βρεθεί στο προσεχές διάστημα μια συμβιβαστική λύση σε αυτό το θέμα, λέγοντας πως οι Τ/κ θα πρέπει να έχουν λόγο στην προεδρία του νέου κράτους. «Άλλωστε, η συγκεκριμένη αρχή υπήρχε και στο Σχέδιο Ανάν», υπενθύμισε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της σταθμισμένης ψήφου. Τέλος, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι η Κύπρος θα καταστεί σημαντικό κέντρο ερευνών ύστερα από τη λύση του Κυπριακού και ότι θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα