Όχι σε άσκηση προσομοίωσης στη Cyta

Επιστολή συμβουλίου και διεύθυνσης στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων
Ικανοποιημένες οι συντεχνίες με την εξέλιξη, αντιδρούν όμως τώρα για τις εργασίες εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της ΑΤΗΚ

Επιστολή, την οποία υπογράφει η γενική διεύθυνση της Cyta και στην οποία θα τονίζεται ότι τόσο το διοικητικό συμβούλιο όσο και η διεύθυνση της Αρχής αποφάσισαν ότι δεν θα διενεργηθεί στην ΑΤΗΚ άσκηση προσομοίωσης, θα αποσταλεί σήμερα, κατ’ απαίτηση των συντεχνιών, στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων.

Όπως πληροφορούμαστε, η επιστολή ετοιμάσθηκε

και υπεγράφη χθες βράδυ και θα αποσταλεί σήμερα το πρωί στον Έφορο.
Στην επιστολή θα αναφέρεται ότι τέτοια άσκηση θα γίνει μόνον αν και εφόσον περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.

«Εκείνο που θα γίνει τώρα είναι μια απλή καταγραφή των ενεργειών που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση δημιουργίας νέας εταιρείας, ώστε να διαφανεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για κάτι τέτοιο, αν θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια εμπειρογνωμόνων καθώς και συμπληρωματικός προϋπολογισμός μιας και πρόκειται για πρωτοφανές έργο στα ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφεραν στην εφημερίδα μας πηγές προσκείμενες στη γενική διεύθυνση του Οργανισμού.

Η απόφαση για την αποστολή της επιστολής στον Έφορο ελήφθη χθες, μετά από απαίτηση και των συντεχνιών, οι οποίες νιώθουν δικαιωμένες στον αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης της Cyta.

«Oι έντονες και επίμονες αντιδράσεις μας», δήλωσε στη «Σ» ο γ.γ. της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, «είχαν αποτέλεσμα την ανάκληση της απόφασης για άσκηση προσομοίωσης. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη, αν και τονίζουμε ότι διαφωνούμε ως θέση αρχής ακόμα και στην καταγραφή των ενεργειών. Χαιρετίζουμε ακόμα και την αποστολή επιστολής στον Έφορο με την απόφαση του συμβουλίου και της διεύθυνσης της Cyta».

Νέο αγκάθι τα ακίνητα
Πάντως χθες ανεφύη νέο πρόβλημα στις σχέσεις συντεχνιών-διεύθυνσης, λόγω της απόφασης για έναρξη των εργασιών εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της ΑΤΗΚ.
Την απόφαση ανακοίνωσε στις συντεχνίες ο αναπληρωτής ανώτατος διευθυντής της Cyta, Μιχαήλ Αχιλλέως, ο οποίος, όμως, βρέθηκε μπροστά σε θύελλα αντιδράσεων.

«Πώς είναι δυνατόν να γίνει εκτίμηση ακινήτων σε μια περίοδο που οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα;», διερωτώνται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από τη διεύθυνση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί καθώς και τους όρους εντολής που δόθηκαν στους δύο οίκους που κέρδισαν την προσφορά για ανάληψη της εργασίας εκτίμησης.

Σε κρατικά χέρια η ΑΗΚ
Στο άλλο μεγάλο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, αυτό της Αρχής Ηλεκτρισμού, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε χθες ότι η υπό διαχείριση ΑΗΚ θα παραμείνει σε κρατικά χέρια.
«Από πλευράς Κυβέρνησης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους», είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η λήψη τελικής απόφασης θα υπάρξει όταν θα γίνει γνωστή η απάντηση της Τρόικας στην εισήγηση της Κυβέρνησης για διαχωρισμό της Αρχής.

«Το μόνο σημείο το οποίο έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς Τρόικας», είπε, «είναι η απάλειψη της παραγράφου από το μνημόνιο για αποκρατικοποίηση της Αρχής και μεταφορά της αναδιάρθρωσής της στο κεφάλαιο ενέργεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ ότι έθεσε ενώπιον του συμβουλίου της Αρχής εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να συναινέσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της σε δύο οντότητες για παραγωγή-προμήθεια ρεύματος και για τα δίκτυα, τόνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τέτοιους τρόπους.

Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν απόφαση για τον διαχωρισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΗΚ με μία σωρεία προβληματισμών ή αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνονται και στη σχετική μελέτη. Εξήγησε ότι η ΑΗΚ είναι υπόχρεη να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα υλοποίησης τα δύο έτη. Η πρόταση αυτή, είπε, είναι αρκετά ισορροπημένη.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι τυχόν διαχωρισμός της ΑΗΚ θα είναι καταστροφικός, επειδή, όπως λένε, δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας.

«Πώς είναι δυνατόν», διερωτήθηκε ο Υπουργός, «να είναι καταστροφικός ο διαχωρισμός όταν μιλάμε για δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου με τα δικαιώματα των εργαζομένων πλήρως εξασφαλισμένα;».

ΟΕΒ: «Μινώταυρος που δεν χορταίνει με τίποτε»
Ανακοίνωση-καταπέλτη κατά των συντεχνιών των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς ΑΗΚ και Cyta εξέδωσε χθες η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, χαρακτηρίζοντάς τις μινώταυρο που δεν μπορεί να χορτάσει με τίποτε. Τονίζει, επίσης, ότι στους εργαζόμενους η Κυβέρνηση έχει προσφέρει γην και ύδωρ κι ότι έχει υπερβεί «όλες τις κοινωνικά και οικονομικά αποδεχτές ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας εσαεί κατά τρόπο πρωτόγνωρο όλα τα ισχύοντα εργατικά και συνταξιοδοτικά προνόμια με μεγάλη δαπάνη για τον φορολογούμενο».

«Το κράτος», σημειώνει η ΟΕΒ, «έδωσε στους εργαζόμενους κάθε πιθανή και απίθανη επιλογή, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς τους στη Δημόσια Υπηρεσία, δημιουργώντας έτσι νέες απειλές για τις μνημονιακές υποχρεώσεις και την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων».

Η ΟΕΒ προσθέτει ότι η πλήρης άρνηση των συντεχνιών να συνεργαστούν ακόμα και με μια ετεροβαρή και σκανδαλωδώς ευνοϊκή γι' αυτούς ρύθμιση, πλέον συνιστά απειλή για όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους:

«Απειλή εναντίον των χιλιάδων επιχειρηματιών που είδαν το βιος τους να εξαϋλώνεται και των μυριάδων εργαζομένων που είδαν το εισόδημά τους να κατακερματίζεται για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Απειλή εναντίον των ανέργων, πρώην εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών που έχασαν τα πάντα και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και την αμυδρή ελπίδα επαναδραστηριοποίησης. Απειλή ακόμα και εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι συμβάλλουν με απρόσμενη υπευθυνότητα στην αποκατάσταση της οικονομικής ομαλότητας».

Η ΟΕΒ καλεί τέλος την Κυβέρνηση και τη Βουλή να προστατεύσουν όσα με πάνδημες θυσίες έχουν επιτευχθεί και να υλοποιήσουν τις συλλογικές μας υποχρεώσεις όπως συνομολογήθηκαν στο μνημόνιο.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος είναι οφειλή της Πολιτείας έναντι των ανέργων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων, που υπέστησαν τα πάνδεινα για να σωθεί ο τόπος», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα