Ε.Μαρκουλλή: Μικρό καλάθι για τις συνομιλίες στην Ελβετία

"Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες ότι έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας και κρατώ μικρό καλάθι για τη συνομιλίες στην Ελβετία", ανέφερε στις "Τομές στα Γεγονότα" του Σίγμα, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η κα Μαρκουλλή ξεκαθάρισε ότι έφτασε πλέον η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία αλλά και για το Κυπριακό, καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για της προθέσεις της Τουρκίας.

"Καλά κάνουμε και πάμε στην Ελβετία", σημειώνει η κα Μαρκουλλή, καθώς, "αν μη τι άλλο πάμε εκεί για να αποκαλυφθεί η πρόθεση

της Τουρκίας και στην πράξη, πλέον. "Θα πάμε", είπε, "για να βρεθούμε ενώπιος ενωπίω και να πέσουν επιτέλους οι μάσκες".

Σύμφωνα με το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, το "να πάμε με χάρτες χωρίς κριτήρια δεν ωφελεί, καθώς μπορεί να έρθει η τ/κ πλευρά με χάρτες, που να μην ανταποκρίνονται στις δικές μας ανησυχίες, άρα δεν θα υπάρχει και καμιά εποικοδομητική διαδικασία".

Συνέχισε, λέγοντας, ότι πάντα ήταν η θέση μας ότι πρέπει να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό και μετά να πάμε σε χάρτες. Επεσήμανε επίσης ότι είναι όντως τεράστιο το χάσμα σε θεωρητικό επίπεδο, μένει να δούμε πως θα παρουσιαστεί αυτό και στην πράξη.

Τόνισε ότι, χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιστροφής προσφύγων, που είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ζητούμε επίσης τον έλεγχο του 60% + της ακτογραμμής της Κύπρου. Ζητούμε επίσης να διασφαλιστεί ότι χώροι λατρείας και αρχαιολογικοί χώροι θα μείνουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

"Οι συνθήκες δεν είναι σαν αυτές του 2004"

Η κα Μαρκουλλή χαιρέτησε το μήνυμα το οποίο έστειλε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, και επεσήμανε τη σημασία των δηλώσεων του. Το ότι έστειλε σαφές μήνυμα σε ΟΗΕ και Έιντε να μην προσπαθούν να επιβάλλουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και πιέσεις στο Κυπριακό δηλώνει, σύμφωνα με την κα Μαρκουλλή, την πρόθεση να στηριχθεί η διαδικασία όπως διεξήχθη μέχρι τώρα.

Σε σχέση με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελβετία, σημείωσε ότι το 2004 εμείς επιτρέψαμε να είναι εκεί ξένες δυνάμεις να ασκούν πιέσεις και να συμπληρώνουν τα κενά, κάτι που δεν θα συμβεί τώρα καθώς οι Αμερικανοβρετανοί δεν θα βρίσκονται εκεί και ο ΟΗΕ(Έιντε), θα έχει ρόλο παρατηρητή, χωρίς να έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη, αν δεν του ζητηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό, αποτελεί για την πλευρά μας μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα, σημείωσε.

"Δεν θα είναι 50-50 οι ευθύνες αν δεν υπάρξει κατάληξη"

Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, κληθείς να σχολιάσει τις ευθύνες που ενδεχομένως να αποδοθούν σε περίπτωση ναυαγίου, από τη διεθνή κοινότητα, η κα Μαρκουλλή ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση αυτές, δεν θα αποδοθούν 50-50. Ο διεθνής παράγοντας αλλά και ο Γ.Γ. ΟΗΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι λόγω της καλής διάθεσης που έχουμε επιδείξει μέχρι σήμερα, που έχουμε πρόοδο στα κεφάλαια Οικονομίας, Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό ως δεδομένο, αν δεν υπάρξει καλή θέση στο Εδαφικό από την Τ/κ πλευρά, αυτό θα μετρήσει εναντίον της και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα