Τα κριτήρια Ε/κ και Τ/κ για το κεφάλαιο του Εδαφικού

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η εντατική διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας να μην καταλήξει σε παρουσίαση χαρτών. Η προϋπόθεση που τίθεται για κατάληξη πρώτα σε συμφωνία επί των κριτηρίων τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τ/κ πλευρά που δεν επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά της με συγκεκριμένους χάρτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο κρατικό ραδιόφωνο «Τα κριτήρια είναι αυτά που, αν υπάρξει συμφωνία, ακολούθως θα τα μεταφέρουμε επί συγκεκριμένου χάρτη. Αν δεν υπάρχει συμφωνία στα κριτήρια, δεν υπάρχει ούτε χάρτης, και μάλιστα υπάρχει θέμα στην όλη διαδικασία»

Το

Σίγμα αποκαλύπτει τα κριτήρια που τέθηκαν, με συγκεκριμένες ορολογίες, στην εν Κύπρω συζήτηση και τα οποία θα είναι η αφετηρία της σκληρής διαπραγμάτευσης. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τις δυο πλευρές, ωστόσο, κινούνται προς ακριβώς αντίθετες κατευθύνσεις.

Kριτήρια Ε/κ πλευράς:

Δικαίωμα επιστροφής ανεξαρτήτως περιουσίας, ιδιοκτησίας και εδαφικών αναπροσαρμογών σε τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες. Θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ε/κ (π.χ. Μόρφου), που είχαν υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία.Το ποσοστό της ακτογραμμής θα πρέπει να είναι ανάλογο με το ποσοστό του εδάφους (60%+).Να αντικατοπτρίζει την κυριότητα γης, πληθυσμού και περιοχών κάθε συνιστώσας πολιτείας και να κατανέμει ισορροπημένα τους πρωτογενείς πόρους.Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εδάφη με προοπτική ανάπτυξης, παραγωγικότητα, λειτουργικότητα, εμπορικότητα και τουρισμό, που έχουν μεταφορές και επικοινωνίες και που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Κριτήρια Τ/κ πλευράς:

Ο αριθμός των επηρεαζόμενων από τις εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να είναι ο ελάχιστος.Περιοχές με μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα πρέπει να περιληφθούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές (π.χ. Μόρφου) Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στο σημερινό ποσοστό ακτογραμμής Θα πρέπει να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και να εξαιρούνται ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακες (ευθεία γραμμή)

Στο μεταξύ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα για τους νομικούς συμβούλους που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο, μαζί με την ομάδα τεχνοκρατών των αρμοδίων υπηρεσιών.

Σήμερα και μετά τις αντιδράσεις που ακούστηκαν, στην ομάδα των Κύπρου Χρυσοστομίδη, Πόλυ Πολυβίου, Τουμάζου Τσιελεπή, Παναγιώτη Δημητρίου και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προστέθηκε και ο εκ ΔΗΚΟ ορμώμενος Νίκος Κλεάνθους.

«Τα κριτήρια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα και στηρίζονται στα άτομα εκείνα που σχετίζονται με τα δύο κεφάλαια, τα οποία αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή το εδαφικό και το περιουσιακό», επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ αύριο και μεθαύριο θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές για κατάληξη επί της μεθοδολογίας και του προγράμματος των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα οι απαιτήσεις της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρες.

Μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί:

1. Εξαντλητική συζήτηση του εδαφικού/περιουσιακού τις πλείστες των ημερών

2. Διαπραγμάτευση των άλλων κεφαλαίων σε ξεχωριστή συνάντηση

Μεθοδολογία που προστατεύει από ένα ανεπιθύμητο και κυρίως μη αποδεκτό από την Ε/κ πλευρά πάρε δώσε.

Στο μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το εδαφικό, υπό τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη, με τα κόμματα στην πλειοψηφία τους να εκπροσωπούνται σε επίπεδο Αρχηγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα