Ελλάδα: Υπό εντάσεις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Με 152 ψήφους υπέρ και 146 κατά εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο προϋπολογισμός του 2017.

Στην ψηφοφορία δεν παρέστη για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο όποιος με επιστολή δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό. Επίσης δεν ήταν η βουλευτής της ΝΔ Αννα

– Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.

Προηγήθηκε αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατειά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

Το 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο και πρόσθεσε: «Ο στόχος του πλεονάσματος 1,75% για το 2017 θα υπερκαλυφθεί. Θα αγγίξει το 2%. Όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο και μάλιστα για 2η χρονιά. Εμείς μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια για να δώσουμε χρήματα».

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», υπογράμμισε και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

Επίσης υπογράμμισε ότι η ανεργία επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης μειώθηκε από το 27% στο 23% και εκτίμησε ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

Για ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξήγησε ότι «αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Τα νησιά αυτά είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Που κράτησε ψηλά τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για υγεία και παιδεία τόνισε ότι από τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» όσον αφορά στο ζήτημα των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που επιθυμούν πραγματικά λύση.

Πηγή: euronews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα