Ελέγχονται όλα τα δάνεια από το 2008

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ απάντησε στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα επιτόκια
Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, με δηλώσεις στην εφημερίδα μας, αναφέρεται σε λανθασμένη μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε αριθμό δανείων για τον υπολογισμό του επιτοκίου

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα απάντησε ήδη στην επιστολή που πήρε από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για την υπόθεση η οποία αφορά σε

λανθασμένες χρεώσεις δανείων που παραχωρήθηκαν από το 2008 και μετά σε πελάτες Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης, η τράπεζα απάντησε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι άρχισαν ήδη οι εργασίες για έλεγχο δανείων για τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιήθηκε λανθασμένη μεθοδολογία στον υπολογισμό του επιτοκίου, τονίζοντας πως η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Ομάδες εργασίας
«Έχουν δημιουργηθεί -ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης- ομάδες εργασίας οι οποίες ασχολούνται με τη διερεύνηση δανείων που δόθηκαν μετά το 2008, μετά δηλαδή την ένταξή μας στην Ευρωζώνη και τη σύνδεσή μας με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ακριβώς σε ορισμένα από αυτά τα δάνεια που χρησιμοποιήθηκε λανθασμένη μεθοδολογία από πλευράς κάποιων Συνεργατικών Ιδρυμάτων για τον υπολογισμό του επιτοκίου.

Πιστεύω πως ο αριθμός των δανείων δεν θα είναι μεγάλος, δεν είμαστε όμως ακόμη σε θέση να πούμε με ακρίβεια πόσα είναι. Εκτιμώ ότι θα αφορούν κοντά στο 5% του συνόλου του χαρτοφυλακίου μας, αλλά και πάλι υπογραμμίζω πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αριθμούς».

Πρώτη αποτύπωση
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, στο παρόν στάδιο, γίνεται μια πρώτη αποτύπωση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε και ποια ακριβώς δάνεια αφορά, όμως θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Στην επιστολή που αποστείλαμε στον Γενικό Ελεγκτή -συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης- τονίζουμε ότι η ΣΚΤ θα θέσει ενώπιόν του όλα τα στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά μας. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οφειλές, η ΣΚΤ -η οποία κληρονόμησε τη λανθασμένη μεθοδολογία- θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία βήματα για αποκατάσταση».

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες σε συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΣΚΤ, αφού προηγήθηκε ενημέρωση από τον γενικό διευθυντή για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου ο οποίος έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται.

Τι ζητά ο Ελεγκτής
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε ζητήσει, με επιστολή προς τη διοίκηση του Συνεργατισμού, να πληροφορηθεί το ύψος της ζημιάς που έχει προκύψει για τη ΣΚΤ από τις υπερχρεώσεις, καθώς και το ύψους του ποσού που αναμένεται να επιστραφεί στους επηρεαζόμενους δανειολήπτες.

Ζήτησε, επίσης, συγκεκριμένα στοιχεία και ανάλυση σε σχέση με δάνεια που έχουν υπερχρεωθεί και τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τον Συνεργατισμό προς δημόσιους, ημιδημόσιους οργανισμούς, σε Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινότητες, αλλά και να γίνει ενημέρωση για το ύψος του ποσού που ενδεχομένως θα χρειαστεί να επιστραφεί στους επηρεαζόμενους.

Εσωτερική εγκύκλιος
Όπως έγραψε χθες η ιστοσελίδα «Stockwatch», παράλληλα με την επιστολή προς τη ΣΚΤ, στάλθηκε και εσωτερική εγκύκλιος προς όλα τα παραρτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την υπόδειξη, κατά τους νενομισμένους ελέγχους στο Δημόσιο, στους ημικρατικούς οργανισμούς, στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινοτήτων, να απαιτείται ενημέρωση για τυχόν σύναψη δανείων από τον Συνεργατισμό και να διεξάγεται σχετική έρευνα, κατά πόσο τα εν λόγω δάνεια είναι ή όχι υπερχρεωμένα.

Όπως αναφέρθηκε, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αποστείλει σχετική επιστολή και στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, προς τον οποίο υποδεικνύεται να ζητήσει και να λάβει γραπτώς από τον Συνεργατισμό λεπτομερή ανάλυση δανείων που παραχωρήθηκαν μέσω του Φορέα και έτυχαν υπερχρεώσεων. Ο Φορέας παραχώρησε σωρεία δανείων σε ευπαθείς πολίτες ή πρόσφυγες μέσω του Συνεργατισμού επιχορηγώντας το επιτόκιο των δανείων τους.

Πώς βρέθηκε το λάθος
Υπενθυμίζεται ότι η λανθασμένη μεθοδολογία για υπολογισμό του επιτοκίου σε δάνεια που παραχωρούσαν Συνεργατικά Ιδρύματα εντοπίσθηκε έπειτα από έρευνα την οποία διενήργησε ο χρηματοοικονομικός επίτροπος κ. Παύλος Ιωάννου μετά από παράπονο δανειολήπτριας. Ο κ. Ιωάννου είχε βρει ότι συγκεκριμένο ΣΠΙ είχε παραλείψει να μειώσει το επιτόκιο ανάλογα με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως προέβλεπε η σύμβαση μεταξύ δανειολήπτη και των ΣΠΙ.

Σημειώνεται ότι, λόγω αυτής της εξέλιξης, η ΣΚΤ ανέστειλε την ανακοίνωση των προκαταρκτικών ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα