Γίνεται… κουβάρι ο ενδιάμεσος

Συνάντηση των «5» στις 8 Απριλίου προανήγγειλε η Ελένη Θεοχάρους
Στο τραπέζι παραμένει τόσο το δικό του όνομα όσο και αυτό του Αντρέα Αγγελίδη, επεσήμανε ο Γιώργος Λιλλήκας, προτείνοντας επιλογή του υποψηφίου του Κέντρου με παγκύπρια κάλπη

Συνάντηση «κορυφής», με τη συμμετοχή των πέντε αρχηγών του ενδιάμεσου χώρου το Σαββατοκύριακο, 8-9 Απριλίου, προανήγγειλε, χθες, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Οι δηλώσεις της κ. Θεοχάρους ήρθαν μία μόλις ημέρα μετά την υψηλή κινητικότητα

που παρουσιάστηκε στον χώρο του Κέντρου την περασμένη Τρίτη, με ανταλλαγή επιστολών εκατέρωθεν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για πραγματοποίηση συνάντησης των πέντε αρχηγών για διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Πάντως, η κατάσταση στο μέτωπο των διεργασιών, φαίνεται να περιπλέκεται, καθώς διαφαίνονται αποκλίσεις τόσο ως προς τις προϋποθέσεις, όσο και ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τον οδικό χάρτη.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε ότι η συνάντηση των πέντε κομμάτων του «πατριωτικού χώρου» πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Η ατζέντα της πενταμερούς πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό των κριτηρίων για την επιλογή του υποψηφίου που θα πάρει το χρίσμα για τις Προεδρικές Εκλογές, και τη διαμόρφωση της Κοινής Διακήρυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία της συνάντησης, η ευρωβουλευτής είπε ότι θα την εξυπηρετούσε το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου.

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου θα βρίσκεται στην Κροατία με την ιδιότητα του εισηγητή της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε να είναι παρούσα.

«Ωστόσο», σημείωσε, «αν αποφασιστεί η συνάντηση για το εν λόγω Σαββατοκύριακο, την Αλληλεγγύη θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος, Πόλυς Παλλήκαρος».

Τέλος, η κυρία Θεοχάρους εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πέντε κόμματα του πατριωτικού χώρου θα κατέλθουν στις Προεδρικές Εκλογές με έναν υποψήφιο.

Πολιτικός κανιβαλισμός
Την ίδια ώρα, η κ. Θεοχάρους, σε τηλεφωνική της επικοινωνία στο «Πρωτοσέλιδο» του Sigma, και ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει συνάντηση των «πέντε» του ενδιάμεσου χώρου, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως αυτό θα γίνει το Σαββατοκύριακο, 8 Απριλίου.

Επιτέθηκε, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για πολιτικό κανιβαλισμό και μαχαιρώματα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη συνάντηση των «5» θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

«Στο τραπέζι το όνομά μου»
Ακολούθως, η κ. Θεοχάρους είπε πως η Αλληλεγγύη θα ήθελε να είναι υποψήφια η Πρόεδρός της. «Είναι στο τραπέζι και το όνομά μου. Αλλά, αν δεν επιλεγώ, θα στηρίξω εκείνον που θα επιλεγεί με όλες τις δυνάμεις», διευκρίνισε.

Νωρίτερα, η κ. Θεοχάρους είπε πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν θέλουν να δουν ενωμένο τον πατριωτικό χώρο με έναν κοινό υποψήφιο και γι’ αυτό γίνονται αυτές οι αναφορές σε μυστικά δείπνα, συγκρούσεις, μαχαιρώματα και «άθλιες προσωπικές επιθέσεις που ξεπερνούν τα όρια του πολιτικού κανιβαλισμού».

Αισιοδοξία από ΔΗΚΟ
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία ότι η προσπάθεια στον ενδιάμεσο χώρο θα έχει αίσιο αποτέλεσμα εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, παρά τα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για αδιέξοδο, αποτυχία της προσπάθειας και επί θύραις διαζύγιο.

Σύντομα, επεσήμανε, θα παρουσιαστεί κοινή υποψηφιότητα νίκης από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Αυτήν τη φορά, ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, η προσπάθεια των κομμάτων του Κέντρου θα είναι επιτυχής, λόγω της ανάγκης της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή.

Ακόμα δεν έχουμε μπει στην ονοματολογία, ξεκαθάρισε, καθώς η διαδικασία είναι εν εξελίξει και πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στο πλαίσιο συνεργασίας.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα ονόματα των κυρίων Παπαδόπουλου και Λιλλήκα συζητούνται, ενώ εν δυνάμει υποψήφια είναι και η κ. Θεοχάρους, με το όνομα του Αντρέα Αγγελίδη να έρχεται επίσης στο τραπέζι.

Το κλίμα, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικό και υπάρχει ειλικρινής διάθεση ανάμεσα στα στελέχη όλων των κομμάτων.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι και όχι απέναντι. Απέναντι, υπέδειξε, «είμαστε μόνο με τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίες οδηγούν το Κυπριακό στην καταστροφή».

Εξάλλου, στο πλαίσιο των διμερών επαφών μεταξύ των δυνάμεων του Κέντρου, το ΔΗΚΟ θα έχει αύριο Παρασκευή συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. Και αφού ολοκληρωθούν οι διμερείς συναντήσεις, δεν αποκλείεται, κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης, να πραγματοποιηθεί και πενταμερής συνάντηση των 5 ηγετών.

Συνάντηση και των πέντε…
Από πλευράς Συμμαχίας, αν και έως αργά χθες το απόγευμα, δεν υπήρχε οιαδήποτε «επίσημη ή ανεπίσημη» ενημέρωση, δηλώνεται ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πενταμερούς συνάντησης και πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών και του Γιώργου Λιλλήκα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέα Αποστόλου, προτεραιότητα του Κινήματος είναι να τεθούν τα κριτήρια και ακολούθως να βρεθεί ο υποψήφιος, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν ωφελεί να γίνονται συναντήσεις ανά δύο.

Πάντως, από πλευράς Συμμαχίας διαμηνύεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, καθώς υφίσταται ο κίνδυνος εκφυλισμού της, όπως συνέβη στις Προεδρικές του 2013. Η Συμμαχία καθιστά, επίσης, σαφές, ότι ενδεχόμενη συνάντηση των «5» πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο και οπωσδήποτε σε καμιά περίπτωση μετά τις εορτές του Πάσχα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια μακρόσυρτη διαδικασία, κάτι που ξεκαθάρισε χθες και ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας.

Σημειώνει, επίσης, ότι κανένα στέλεχός της δεν συμμετέχει στη φερόμενη διαδικασία σύνταξης της κοινής διακήρυξης των κομμάτων του Κέντρου.

Μέσω κάλπης…
Στο μεταξύ, η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα είναι στο τραπέζι και δεν τίθεται υπό την αίρεση της στήριξης από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως η πρόταση για στήριξη υποψηφιότητας Ανδρέα Αγγελίδη βρίσκεται εκεί και, αν γίνει αποδεκτή από τα άλλα κόμματα, μπορεί να γίνει προσπάθεια να μεταπεισθεί ο κ. Αγγελίδης. Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως η επιλογή της υποψηφιότητας του ενδιάμεσου χώρου μπορεί να γίνει απευθείας από τους πολίτες μέσω εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ελένης Θεοχάρους για συνάντηση των 5 κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως έχει ενημερωθεί για τη δήλωση, αλλά δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σε ερώτηση, αν οι κάλπες που προτείνει να στηθούν, είναι για τα μέλη των 5 κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως θα ζητηθεί η ψήφος όλων των πολιτών, όπως έγινε στη Γαλλία με το Ρεπουμπλικανικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα είναι προβοκατόρικο, με τις ψήφους ψηφοφόρων των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται απόλυτα τους πολίτες, καθώς έχουν ξεφύγει από την εποχή που καθοδηγούνταν από τις κομματικές ηγεσίες.

Η πρόταση για Αγγελίδη
Όσον αφορά την πρόταση για υποψηφιότητα του Ανδρέα Αγγελίδη, ο κ. Λιλλήκας τον ευχαρίστησε αρχικά, γιατί ο κ. Αγγελίδης στη δήλωσή του ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είναι ο καταλληλότερος για υποψήφιος, προσθέτοντας πως η πρόταση Αγγελίδη ήταν και μια απάντηση προς την παραίνεση των Οικολόγων, που είχαν εισηγηθεί τη συζήτηση πέραν των κομματικών αρχηγών.
Τέλος, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο ενδιάμεσος θα πάει με μία πρόταση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί να προδικάσει.

Χαμηλοί τόνοι
Από τη μεριά των σοσιαλιστών, στάλθηκε το μήνυμα ότι θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες.

Αυτή είναι συνειδητή επιλογή μας, επεσήμανε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς διαστήματος συνάντηση των «5», δεν ήταν σε θέση, ωστόσο, να πει πότε. Άφησε, τέλος, αιχμές κατά της Συμμαχίας Πολιτών, επισημαίνοντας ότι κάποιοι βιάζονται και προτρέχουν των εξελίξεων.

Καμία δέσμευση
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δέσμευση υπέρ κανενός δυνητικού ή οιονεί υποψηφίου και καμία ιδιαίτερη σχέση, καλώντας να σταματήσουν οι αναφορές στα τέσσερα κόμματα.

Το Κίνημα Οικολόγων δεν πήρε προπαρασκευαστική ή τελική απόφαση σε σχέση με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, τόνισε ο κ. Περδίκης, εκφράζοντας λύπη, επειδή πολλά δημοσιεύματα και κάποια ΜΜΕ βιάζονται να κατατάξουν το Κίνημα στη μία ή στην άλλη ομάδα κομμάτων.

Αυτό είναι καθόλα αναληθές και πρόωρο, συνέχισε, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Ερωτηθείς, τέλος, αν τελικά τα περισσότερα κόμματα καταλήξουν σε υποψηφιότητα Προέδρου κόμματος, αυτός δεν θα τύχει στήριξης από τους Οικολόγους, ο κ. Περδίκης απάντησε ότι είναι νωρίς για να εκφέρουμε καταληκτικές αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα