Προκαλεί νέες αντιδράσεις

Ο Τραμπ επιμένει με άνθρακα στην αμερικανική αγορά ενέργειας, η οποία τείνει να τον ξεχάσει
Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που εντέλλεται την επανεξέταση του εμβληματικού μέτρου που έλαβε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του «Clean Power Plan»

Με αντανακλαστικά περασμένων δεκαετιών, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επαναφέρει στο παιχνίδι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον άνθρακα, αγνοώντας ότι τα ορυκτά καύσιμα χάνουν έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας παραχωρήσει τη θέση τους σε καινοτόμους

και λιγότερο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ηλεκτρισμού.

Διακηρύσσοντας την πρόθεσή του «να θέσει τέλος στον πόλεμο κατά του άνθρακα», ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που εντέλλεται την επανεξέταση του εμβληματικού μέτρου που έλαβε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του «Clean Power Plan», που επιβάλλει στις θερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας περιορισμούς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Έχει ήδη αντικατασταθεί
Την απόφασή του αυτή πανηγύρισε η National Mining Association με το επιχείρημα ότι η ανάκληση του Clean Power Plan θα επιτρέψει τη διάσωση 27.000 θέσεων απασχόλησης ανθρακωρύχων και 100.000 θέσεων στο σύνολο του κυκλώματος εκμετάλλευσης του άνθρακα. Όμως, το 2015, ο άνθρακας δεν αντιστοιχούσε πλέον παρά στο 21% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας παραχωρήσει τη θέση του στο φυσικό αέριο (32%), στο πετρέλαιο και στα παράγωγά του (28%), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (11%) και στην πυρηνική ενέργεια (9%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

Μόνο για το 2015, η παραγωγή αμερικανικού άνθρακα μειώθηκε κατά περισσότερο από 10%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986 και ο αριθμός των ανθρακωρύχων κατά 12% στους 65.971, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας συγκεντρώνει στοιχεία, το 1978. Αυτά τα δεδομένα δεν εμποδίζουν ωστόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ο δεύτερος παγκόσμιος ρυπαντής μετά την Κίνα.

Στόχος το πολιτικό κέρδος
Όμως, το πολιτικό κέρδος για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προφανές: η παραγωγή άνθρακα εξασφαλιζόταν κατά 70% στις ΗΠΑ από πέντε πολιτείες: το Γουαϊόμινγκ, τη Δυτική Βιρτζίνια, το Κεντάκι, την Πενσιλβάνια και το Ιλινόις. Από τις πέντε, μόνο το Ιλινόις ψήφισε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. «Απόσταση χωρίζει τη κυβέρνηση από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους καταναλωτές που θέλουν μία ενέργεια καθαρή που δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει τις τοπικές κοινότητες.

Πλήθος κυβερνητών και δημάρχων θα συνεχίσουν να υιοθετούν λύσεις που εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, διότι αυτό χρειάζεται για την απασχόληση, τους ανθρώπους και τον πλανήτη», δηλώνει ο Άντριου Στιρ, πρόεδρος του World Resources Institute στην Ουάσιγκτον.

Μάχη εν όψει
Η κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πολιτείες είναι περίπλοκη και οι πολιτείες μπορούν να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα από αυτά που εισηγείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η περίπτωση των ρυθμίσεων ρύπανσης για τα αυτοκίνητα δίνει μία εικόνα της κατάστασης. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε εδώ και δεκαπέντε ημέρες να κάνει βήματα προς τα πίσω ως προς τους κανόνες που αποφασίσθηκαν από τον προκάτοχό του και την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στον ορίζοντα του 2025.

Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει από το 1963 το δικαίωμα να θεσπίζει τους δικούς της κανόνες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τους αρχικούς της στόχους, ανοίγοντας την πόρτα για μία μάχη που κινδυνεύει να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κερδίζει έδαφος
Ο τομέας των καθαρών πηγών ενέργειας κερδίζει έδαφος στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ενέργειας, επί των 3,6 εκατομμυρίων Αμερικανών που εργάζονται στον τομέα της ενέργειας, 600.000 απασχολούνται στις καθαρές πηγές ενέργειας, ανάμεσά τους 300.000 στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και 77.000 στην αιολική ενέργεια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα των καθαρών πηγών ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7% τον τελευταίο χρόνο.

Σε έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο, η επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sacks είχε κάνει την εκτίμηση ότι δεν περιμένει πως η ανάπτυξη της οικονομίας χαμηλών ρύπων θα πληγεί από «την περιοδικότητα και τις πολιτικές μεταβολές». «Περιμένουμε ότι η καινοτομία και οι διεθνείς αγορές, περισσότερο από την πολιτική, θα είναι η κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης των τεχνολογιών χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Κατά την άποψή μας, η τιμή των μπαταριών και των ηλιακών πάνελ θα συνεχίσει να μειώνεται και τα κέρδη για τα μερίδια της αγοράς της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της τεχνολογίας LED θα συνεχισθούν όποιος και να κατοικεί στον Λευκό Οίκο», εκτιμά η Goldman Sacks.

Βήμα προς τα πίσω
Ο Λοράν Φαμπιούς, ο Γάλλος πολιτικός που το 2015 προήδρευσε των συνομιλιών που οδήγησαν στην παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, κατήγγειλε τις κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει να καταργήσει τις υιοθετηθείσες επί προεδρίας Ομπάμα κανονιστικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε χθες ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Οι αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Αμερικανού νέου προέδρου αναφορικά με τη μάχη κατά της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τα πίσω», αναφέρει ο Φαμπιούς σε δήλωση που εξέδωσε. Ο Φαμπιούς πρόσθεσε πως τέτοιες κινήσεις αντιβαίνουν στα μέτρα που υιοθετήθηκαν με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου 2015, γνωστή ως συμφωνία COP21.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε πως η κλιματική αλλαγή συνιστά μια κοινή πρόκληση για όλους και πως η συμφωνία του Παρισιού είναι ένα ορόσημο που κατέστη δυνατό χάρη στη σκληρή δουλειά της διεθνούς κοινότητας, της Κίνας και των ΗΠΑ περιλαμβανομένων. Η Κίνα επιθυμεί να δείξει πως ηγείται των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής την οποία ο Τραμπ έχει στο παρελθόν απορρίψει ως «απάτη».

«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να κινηθούν όπως επιτάσσουν οι καιροί, να επωφεληθούν των ευκαιριών, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να κάνουν ειλικρινώς βήματα για να ωθήσουν από κοινού προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Λου στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζουν οι πολιτικές άλλων χωρών για την κλιματική αλλαγή, ως μια υπεύθυνη μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα, η αποφασιστικότητα, οι στόχοι και οι κινήσεις πολιτικής της Κίνας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρόκειται να αλλάξουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Είμαστε πρόθυμοι να εργασθούμε με τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, να ενώσουμε τα χέρια για να προωθήσουμε τη διαδικασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για να προωθήσουμε από κοινού πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για ολόκληρο τον κόσμο, για να δημιουργήσουμε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά».

Παρέμβαση από την ExxonMobil
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil ζήτησε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Λευκός Οίκος θεωρεί «κακή». Σε επιστολή που απέστειλε στις 22 Μαρτίου ο Πίτερ Τρέλενμπεργκ, υπεύθυνος για την περιβαλλοντική πολιτική της ExxonMobil, υπενθυμίζει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, «υποστηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού ως αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής».

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλή θέση για να είναι ανταγωνιστικές στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού με επαρκείς πόρους με μικρά ποσοστά άνθρακα, όπως το φυσικό αέριο, και καινοτόμες ιδιωτικές εταιρείες στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πετροχημείας», προσθέτει στην επιστολή του ο Τρέλενμπεργκ. Η επιστολή αυτή απευθύνεται στον Ντέιβιντ Μπανκς, ειδικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ για τη διεθνή ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τη συμφωνία του Παρισιού και ο Σκοτ Προύιτ, τον οποίο διόρισε επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος (EPA), εκτίμησε πρόσφατα ότι πρόκειται για μια «κακή συμφωνία». Αυτήν την περίοδο γίνονται διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον, που είναι πλέον Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της επιβολής φόρου στον άνθρακα, όταν ηγείτο της επιχείρησης αυτής. «Αντίθετα με τις συμφωνίες του Κιότο, η συμφωνία του Παρισιού είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία που επιτίθεται στην κλιματική αλλαγή, ορίζοντας δεσμεύσεις για τη μείωση της εκπομπής αερίων από τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», επισημαίνει ο Τρέλενμπεργκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα