Ελεύθεροι 110 κρατούμενοι στα κατεχόμενα λόγω κορωνοϊού

Η Diyalog (14.04.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι 110 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους ξένοι, επωφελήθηκαν σχετικής  αλλαγής της  «νομοθεσίας» για αποφόρτιση των φυλακών  λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και αφέθηκαν πρόωρα ελεύθεροι από τις φυλακές του ψευδοκράτους.

Πρόκειται για 70 αλλοδαπούς και 40 «πολίτες της ΤΔΒΚ». Η απόφαση για αλλαγή της «νομοθεσίας» είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος στις 4 Απριλίου.

Ωστόσο,

όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απελευθέρωση των ατόμων αυτών, ειδικότερα των αλλοδαπών, έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα, αφού, λόγω των απαγορεύσεων στην διακίνηση και των ταξιδιών στο εξωτερικό, δεν γίνεται να απελαθούν στις χώρες τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας και το «υπουργείο εσωτερικών» του ψευδοκράτους  βρίσκονται σε διαβουλεύσεις προσπαθώντας να βρουν λύση στο θέμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα όσον αφορά τους Τούρκους πολίτες που ήταν ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες. 

Παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας: 449 σε μία εβδομάδα

 

Η Kıbrıs (14.04.20) γράφει ότι η λεγόμενη «αστυνομία» του παράνομου καθεστώτος ανακοίνωσε στοιχεία για τις παραβιάσεις των αποφάσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά την περίοδο 6-13 Απριλίου συνολικά 449 άτομα παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η «αστυνομία» ανέφερε ότι τα 134 από αυτά άτομα παραβίασαν την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει μεταξύ των ωρών 21.00 και 06.00.

 

Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι 12 χώροι εργασίας παρέμειναν ανοικτοί παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους και δύο άτομα παραβίασαν τους κανόνες της καραντίνας.

 

Οι περισσότερες παραβιάσεις, 127 συνολικά, έγιναν στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

 

Αρχίζει η σταδιακή άρση των περιορισμών στα κατεχόμενα

 

Η Afrika (14.04.20) γράφει ότι αίρονται σταδιακά οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται στα κατεχόμενα λόγω του κορωνοϊού και ότι αύριο ανοίγουν ορισμένα «κυβερνητικά γραφεία».

 

Σύμφωνα με δήλωση της λεγόμενης υπουργού εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, αύριο θα ανοίξει το «κτηματολόγιο». Σημειώνοντας ότι την ίδια μέρα μπορεί να ανοίξει τόσο το «τμήμα εγγραφής μηχανοκίνητων οχημάτων» όσο και το «ταχυδρομείο», η Μπαϊμπάρς επεσήμανε ότι αυτά τα «τμήματα» συμβάλλουν σοβαρά στα έσοδα του «υπουργείου οικονομικών».

 

Η Μπαϊμπάρς ανέφερε επίσης ότι τα εν λόγω «τμήματα» θα ανοίξουν στο πλαίσιο των κριτηρίων που έθεσε το «υπουργείο υγείας» και ότι θα λειτουργούν με το σύστημα των ραντεβού που θα διευθετούνται διαδικτυακά. Είπε ότι λεπτομερής δήλωση για το θέμα θα γίνει σήμερα. 

 

Στο μεταξύ, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν τις δραστηριότητές τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών και πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο συμφωνιών που συνήψαν. Σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και φέρει σημερινή ημερομηνία,  οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που αποταθούν στο λεγόμενο υπουργείο οικονομικών και ενέργειας για να λάβουν άδεια υποβάλλοντας τα έγγραφα των συμφωνιών που υπέγραψαν και εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσει υγιεινής.

 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η λειτουργία εταιρειών και/ή οργανισμών που παράγουν αναψυκτικά, στο πλαίσιο της έναρξης της λειτουργίας χώρων παραγωγής απόλυτα αναγκαίων προϊόντων.

 

Τέταρτος νεκρός και 100 τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

 

Η Kıbrıs (14.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι εντός τελευταίων 24 ωρών διενεργήθηκαν 181 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα, βρέθηκε άλλο ένα κρούσμα και έχασε την ζωή του ένας ασθενής που βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Σημειώνοντας ότι το θετικό κρούσμα είναι εργαζόμενος στο ξενοδοχείο River Side Hotel που βρίσκεται σε καραντίνα, ο Πιλλί ανέφερε ότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ανήλθε στα 4,393 και τα κρούσματα στα 100.

 

Σύμφωνα με τον Πιλλί, ο ασθενής που έχασε την ζωή του χθες είναι ο 54χρονος Μεχμέτ Ουγούρ Καγιά, ο οποίος διέμενε στην περιοχή του κατεχόμενου Καραβά και νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας από τις 27 Μαρτίου. Ο ασθενής έπασχε και από διαβήτη, είπε ο λεγόμενος υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στα κατεχόμενα ανήλθαν στους τέσσερις.

 

Ο Πιλλί ανέφερε επίσης ότι πέντε άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο, ενώ συνεχίζεται η νοσηλεία 34 ασθενών. Σημείωσε ότι μετά τον χθεσινό θάνατο δεν υπάρχει πλέον κανένας ασθενής να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

Διαβάστε επίσης: 

Δικ. Τεχνική Επιτροπή: Να μην χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς η υγεία

Τουρκία: Αντιδράσεις για αποφυλάκιση 90000 εγκληματιών αλλά όχι δημοσιογράφων

Μίσος κατά Ακιντζί διότι δέχθηκε φάρμακα &εξοπλισμό από το νόμιμο κράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα