Κορωνοϊός: Γιατί νοιώθουμε πιο κουρασμένοι στην καραντίνα; Ύπνος & όνειρα

Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι τις μέρες αυτές της καραντίνας, αν και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι, εντούτοις οι ίδιοι νιώθουν πιο κουρασμένοι και εξουθενωμένοι απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα. Το Sky News που μίλησε με ειδικούς επιστήμονες επιχειρεί να δώσει μια επιστημονική απάντηση για τους λόγους που αυτό συμβαίνει, το πως πρέπει να ρυθμίσουμε τον ύπνο μας καθώς επίσης και για τους λόγους που κάποιοι βλέπουν ανήσυχα όνειρα.  Ακολουθει μετάφραση

του άρθρου με τα σημαντικότερα σημεία.

Για την πλειοψηφία των Βρετανών, η καθημερινή ζωή βρίσκει τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι, σε εσωτερικούς χώρους για την περισσότερη, αν όχι όλη την ημέρα. Χωρίς μετακίνηση στη δουλειά σημαίνει επιπλέον χρόνος στο κρεβάτι με καμία παμπ ανοιχτή σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να μείνετε ξύπνιοι μέχρι αργά.

Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν κοιμούνται τη νύχτα, βιώνουν παράξενα και ζωντανά όνειρα.

Ο καθηγητής Colin A Espie, Καθηγητής Ιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί ότι οι αλλαγές στη ζωή μας ως αποτέλεσμα των μέτρων καραντίνας επηρεάζουν τους 24ωρους κύκλους ύπνου-αφύπνισης, γνωστούς ως κιρκαδικούς ρυθμούς.

«Έχω σημειώσει σίγουρα περισσότερους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τον ύπνο», δήλωσε ο καθηγητής Espie στο Sky News.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το ότι νιώθει κανείς καλά μένοντας στο σπίτι και φροντίζοντας τον εαυτό σου, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μείνεις καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας."

«Ο ύπνος έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και επειδή συμβαίνει αυτομάτως, το θεωρούμε δεδομένο. Τώρα είμαστε σε ένα μέρος [το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας] είναι εύκολο να συγχωνευθεί ο ύπνος και η αφύπνιση".

Αυτό, λέει, ισοδυναμεί με μια «επιβράδυνση» των κιρκαδικών μας ρυθμών και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νιώθουν ασυνήθιστα γκρινιάρηδες  το πρωί.

Ο ρόλος του φυσικού εξωτερικού φωτός είναι σημαντικός στον τρόπο λειτουργίας του κύκλου ύπνου ενός ατόμου με τους υποδοχείς στα μάτια μας να αντιδρούν πιο έντονα στο λευκό φως από τον ήλιο.

Ο καθηγητής Espie εξήγησε: «Χρησιμοποιούμε το φως της ημέρας ως κάτι που εκπαιδεύει το ρολόι του σώματος όλο το 24ωρο».

«Οι άνθρωποι παίρνουν λιγότερο φως της ημέρας και δεν σηκώνονται νωρίς. Αυτή η απώλεια φωτός και η αλλαγή της συνήθειας επιτρέπει στο ρολόι του σώματος να παρασύρεται και μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση αδιαθεσίας».

«Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ρουτίνα και να πάρετε το φως της ημέρας. Αυτό σημαίνει να σηκωθείτε στη συνήθη ώρα σας, εκτός και αν ήταν πολύ νωρίς, ντυμένος και ούτω καθεξής».

 

«Αυτό βοηθά να κρατήσετε το ρυθμό, και αν κάνετε την άσκησή σας έξω, να το κάνετε νωρίς το πρωί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το εξωτερικό φως νωρίς».

 

Ο καθηγητής Espie πρότεινε μια σειρά συμβουλών για τη βελτίωση του κύκλου ύπνου ενός ατόμου:

• Πηγαίνουμε για ύπνο στην κανονική ώρα που μας ταιριάζει, είτε είστε πρώιμος αγωνιστής είτε νυχτερινή κουκουβάγια.

• Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι πολύ νωρίς, μόνο λίγο πριν  νιώθετε ότι θα κοιμηθείτε.

• Αφήνετε χαμηλό φωτισμό στο χώρο που κοιμάστε.

• Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί, θα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι και να κάνει κάτι άλλο για λίγο, πριν προσπαθήσει ξανά

• Κρατηθείτε σε μια ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του ξυπνήματος σε μια κανονική ώρα και να ντύνεστε κανονικά.

• Λάβετε καθημερινή έκθεση στο φως της ημέρας, είτε με την άσκηση είτε απλά βγαίνοντας στην μπροστινή πόρτα σας.

 

Το να αποφεύγουμε τον ύπνο έξω από τη συνηθισμένη ρουτίνα είναι επίσης σημαντικό.

«Είναι εύκολο να τρώτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε, αλλά είναι δύσκολο να κοιμηθείτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε. Με τον ύπνο έξω από τις κανονικές ώρες, το πρότυπο ύπνου ενός ατόμου θα κατατμηθεί και θα καταστεί πιο δύσκολο, με τον ύπνο να γίνεται όλο και πιο ελαφρύς», εξηγεί ο καθηγητής Espie.

Οι άνθρωποι που νιώθουν υπνηλία μπορεί να παραμείνουν διαρκώς κοιμησμένοι, και πρέπει να λάβουν υπ 'όψιν μια ανάπαυση ή ένα σύντομο υπνάκο.

Αλλά ένα άτομο που αισθάνεται κόπωση (γενική κόπωση, χαμηλή διάθεση, έλλειψη ενέργειας) θα ήταν καλύτερο να κάνουν μια δραστηριότητα παρά να προσπαθήσει να κοιμηθεί, ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα και να πάρει αρκετό φως της ημέρας.

 

Ο ύπνος από την κόπωση μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο τον ύπνο τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άγχος και είναι το άγχος που πολλοί ήδη βιώνουν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Ο καθηγητής Espie εξηγεί: «Όταν έπιασε ο πανικός τους ανθρώπους να αγοράζουν τρόφιμα είναι επειδή η απειλή να μην έχεις φαγητό είναι ανησυχητική, μπορείς να το συγκρίνεις αν οι άνθρωποι τότε σκέφτονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν, τότε ανησυχούν ότι δεν μπορούν.

«Όταν κοιμάστε καλά δεν το σκέφτεστε, είναι μόνο όταν πάει στραβά και τότε όσο περισσότερο προσπαθείτε να κοιμηθείτε, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να φανεί να το καταφέρετε».

Δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους που μένουν σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι βασικοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, βιώνουν επίσης αλλαγές στον ύπνο τους.

Όνειρα και REM

Ο καθηγητής Espie εξηγεί ότι τα όνειρα συμβαίνουν στον ύπνο REM (ταχεία κίνηση των ματιών), το πρώτο επεισόδιο του οποίου είναι περίπου 60 λεπτά μετά τον ύπνο, και επαναλαμβάνεται όλη τη νύχτα.

Είπε ότι τα όνειρα που έχουν μικρό νόημα είναι φυσιολογικά, αλλά προσθέτει: "Σε περιόδους στρες, ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε όνειρα που νιώθουμε  σαν να έχουν πιο συναισθηματικό ή ανήσυχο περιεχόμενο.

Και φυσικά είμαστε λίγο πιο ανήσυχοι από το συνηθισμένο τώρα. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι είμαστε το ίδιο άτομο είτε είμαστε ξύπνιοι είτε κοιμάται. Αυτό είναι σχεδόν όλα αυτά που συμβαίνουν.

Αλλά, προειδοποίησε, υπάρχει κίνδυνος τα όνειρα να υπερ-αναλυθούν.

«Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν την ερμηνεία των ονείων πάρα πολύ μακριά», είπε.

«Έχω δει τόσα λάθη για αυτό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι άνθρωποι που το κάνουν έχουν λίγη ή καθόλου κατανόηση για την επιστήμη του ύπνου σε συνδυασμό με πολλή εμπιστοσύνη στις απόψεις τους.

«Δεν πρέπει να ασχοληθούμε δίνοντας ιδιαίτερη σημασία.»

Keywords
Τυχαία Θέματα