ΕΚ: Πρόταση μείωσης προ-ενταξιακής βοήθειας Τουρκίας

Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση μείωσης της προ-ενταξιακής βοήθειας της Τουρκίας, λέει ο Ζίγκφριντ Μουρεζάν.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει εντός της εβδομάδας επί της πρότασης για μείωση της προ-ενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας κατά 50 εκ. ευρώ για το 2018 και για πάγωμα άλλων 30 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Siegfried Muresan, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού και Επικεφαλής Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα κοινοτικής ενημέρωσης euractiv.

Ο Ευρωβουλευτής

του ΕΛΚ πρότεινε, μάλιστα, η Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία να χρηματοδοτείται από περαιτέρω περικοπές στην προ-ενταξιακή στήριξη της Τουρκίας.

Η σχετική πρόταση θα συζητηθεί σήμερα και η ψηφοφορία επ’ αυτής θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ο Muresan παρουσίασε στη συνομιλία του με το euractiv τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού του ΕΚ για το ερχόμενο έτος, οι οποίες αφορούν τους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ασφάλειας. Σε πολιτικό, όμως, επίπεδο, η νέα ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία «θα κλέψει την παράσταση», αναφέρει η ιστοσελίδα.

O euractiv υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την περικοπή των προ-ενταξιακών κονδυλίων της τάξης των 20 εκ. ευρώ, αλλά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ποσό αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η υπομονή των ηγετών της ΕΕ και των Ευρωβουλευτών εξαντλείται με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και προχωρούν στη λήψη μέτρων που, κατά πάσα πιθανότητα, θα προκαλέσουν την οργή της Άγκυρας.

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε μείωση των προενταξιακών κονδυλίων κατά 20 εκατ. ευρώ για το 2018, αλλά για το Κοινοβούλιο αυτό δεν αρκεί. Οι νομοθέτες της ΕΕ επιθυμούν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα και η πρότασή τους θα μπορούσε να στερήσει την Τουρκία από τα €80 εκατομμύρια, σημειώνει ο euractiv.

"Οι ηγέτες της ΕΕ και το Κοινοβούλιο χάνουν την υπομονή τους με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προετοιμάζουν μέτρα που πιθανότατα θα καταστήσουν την Άγκυρα θυμωμένη", τονίζεται.

"Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε την Τουρκία να παρασύρεται σε πολύ υψηλό ρυθμό πιο μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ", δήλωσε ο Μuresan στο euractiv, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίσει να χορηγεί χρήματα στην Τουρκία με τη μορφή των προ-ενταξιακών κονδυλίων.

Ο S.Mureşan τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για να μειώσει την προ-ενταξιακή χρηματοδότηση για την Τουρκία κατά 50 εκατ. ευρώ το 2018 και να παγώσει ένα αποθεματικό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

"Το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον κ. Ερντογάν και το καθεστώς του στην Άγκυρα, είναι ότι τα οφέλη που θα λάβουν από την ΕΕ εξαρτώνται πλήρως από τη συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα της ΕΕ", προειδοποίησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος του ΕΛΚ, μέσω του euractiv.

Η κατάθεση χρημάτων σε αποθεματικό, σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα είναι έτοιμα να διατεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της. Στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ, θα χαθούν και τα άλλα 30 εκατ. ευρώ.

Η γραμμή του προϋπολογισμού που θα περικοπεί, σχετίζεται με τις "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις", ενώ δεν θα αγγιχτούν οι πόροι που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τη γεωργία.

"Θέλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία της Τουρκίας και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν ανάγκη, όπως οι αγρότες. Θα ήταν υποκρισία να υποστηρίξουμε τις "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε ο S.Mureşan.

"Ένα άλλο βασικό ζήτημα σχετικά με τα κονδύλια για την Τουρκία, είναι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, πρόγραμμα στήριξης των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 2 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη) 2016 και 2017. Τα χρήματα αυτά κατευθύνονταν απευθείας στους πρόσφυγες και όχι στην τουρκική κυβέρνηση", σημειώνει ο euractiv.

Αναφέρει, δε, ότι "το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους και δεν αποφασίζεται ακόμη αν θα συνεχιστεί". "Αναμένω από τα κράτη μέλη, επειδή υποτίθεται ότι θα αποφασίσουν πολιτικά σχετικά με αυτό, να προτείνουν τη συνέχιση του μέτρου, επειδή έχει δουλέψει και για τις δύο πλευρές", ανέφερε ο S.Mureşan

Ο S.Mureşan κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε αυτά τα χρήματα να επηρεάσουν οποιοδήποτε τρέχον έργο της ΕΕ στην ΕΕ ή έργα σε άλλες περιοχές όπως στην ανατολική γειτονιά ή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όμως, για τον Mureşan, "αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε τα χρήματα, ίσως τα προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία θα αποτελέσουν μέρος της λύσης".

Αυτό σημαίνει "ακόμα λιγότερα χρήματα για την κυβέρνηση στην Άγκυρα, που προσποιείται ότι διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ, και τα χρήματα θα πάνε στους πρόσφυγες στην Τουρκία που τα έχουν ανάγκη", τόνισε μιλώντας στον euractiv.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες γραμμές του προϋπολογισμού, ο εισηγητής του ΕΛΚ είπε στον euractiv ότι "το Erasmus δεν είναι μόνο ανταλλαγή φοιτητών", αλλά "καθιστά τους νέους πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας της ΕΕ. Περισσότερο από το 65% των εργοδοτών εκτιμούν σπουδαστές με διεθνή εμπειρία", ανέφερε.

"Όσον αφορά την ασφάλεια, θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες της ΕΕ που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, όπως η Europol, η EASO, ο Frontex και η Eurojust".

"Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύνολο πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τους εμπόρους ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων", αναφέρει η ιστοσελίδα.

"Πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα εκείνους που έρχονται στην Ευρώπη, από όπου κι αν προέρχονται. Πρέπει να εξοπλίσουμε τα θεσμικά όργανα με το σωστό προσωπικό και τον προϋπολογισμό", δήλωσε ο S.Muresan.

Το Κοινοβούλιο επιθυμεί, επίσης, στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, κάτι που, σύμφωνα με το Mureşan, το ΝΑΤΟ θέλει επίσης και η αμυντική βιομηχανία λέει ότι έχει νόημα.

"Μέχρι στιγμής, 28 έχουν δαπανήσει χρήματα 28 φορές πολύ συχνά για παρόμοια ή και τα ίδια αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε 28 φορές σε έρευνα για droones σε 28 κράτη μέλη. Το ξοδεύουμε μία φορά σε επίπεδο ΕΕ και στη συνέχεια μοιραζόμαστε τα οφέλη".

Τέλος, το 2018, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τις χώρες διέλευσης, οι οποίες έχουν μικρό πληθυσμό αλλά εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως ο Λίβανος. "Όχι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι χώρες. Η φιλοξενία ενός εκατομμυρίου προσφύγων, ασκεί πιέσεις στις κοινότητες σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, την υποδομή αποβλήτων, το νερό και πρέπει να υποστηριχθεί", κατέληξε ο Mureşan.

Keywords
Τυχαία Θέματα